Derivatenverlies JP Morgan bijna drie keer hoger dan gedacht - 5,8 miljard dollar

Lobby van het hoofdkantoor van JP Morgan Chase in New York.
Lobby van het hoofdkantoor van JP Morgan Chase in New York. Foto AP / Mark Lennihan

Het verlies dat de Amerikaanse bank JP Morgan Chase begin dit jaar leed op risicovolle renteverzekeringen (derivaten) is meer dan drie keer zo hoog als gedacht.

JP Morgan, de grootste bank van Amerika, maakte in mei bekend dat er in een paar weken tijd zeker twee miljard dollar verlies was geleden door riskante beleggingen. Bij de publicatie van de kwartaalcijfers werd vandaag duidelijk dat het bedrag veel hoger ligt, meldt persbureau AP.

Tussen april en juni werd er een handelsverlies van 4,4 miljard dollar geboekt. In de eerste drie maanden van dit jaar werd er al een verlies van 1,4 miljard dollar genoteerd door de fout.

‘Het ging hard mis bij het interne toezicht’

Topman Jamie Dimon gaf in mei al toe dat de risico’s die de portefeuille met zich meebracht veel groter waren dan gedacht. Volgens de bank hadden de derivaten juist als doel gehad de blootstelling aan financiële risico’s te verminderen. Critici beschuldigden de bank van speculatie en marktmanipulatie:

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers zei Dimon dat de miljardenblunder “”het hele bedrijf tot in de kern heeft opgeschud”. Volgens hem is er desondanks sprake van een incident. Economieredacteur Jeroen Wester:

“Wat je altijd ziet bij die soort financiële stroppen is dat de eerste taxatie altijd veel lager is dan later blijkt. En het is nog de vraag of dit bedrag de komende tijd niet nog groter wordt.

Natuurlijk zegt Dimon dat het een incident is, maar deze zaak heeft zich afgespeeld in het hart van de bank. Op de afdeling die alle ingaande en uitgaande geldstromen van de bank controleert en de risico’s afdekt. Het ging hard mis bij het interne toezicht van de bank en het was dus zeker geen incident.”

‘Grote imagoschade voor JP Morgan’

Ondanks het hogere verlies op de derivatenportefeuille boekte de bank een hogere winst dan verwacht. De nettowinst over het tweede kwartaal bedroeg vijf miljard dollar, slechts vierhonderd miljoen dollar minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het debacle met de derivaten heeft echter vooral voor grote imagoschade gezorgd bij JP Morgan. Wester:

“Een bank is geen cowboytent, geen casino. JP Morgan had altijd een hele goede reputatie op het gebied van risicobeheer en de bank is de kredietcrisis in de Verenigde Staten redelijk goed doorgekomen. Daarom is dit een heel erg pijnlijke zaak voor de bank.”

Over de investeringsdivisie die verantwoordelijk was voor het handelsverlies van 4,4 miljard dollar zei Dimon vandaag dat de divisie minder risico gaat nemen en zich toelegt op conservatieve investeringen. Alle managers die waren betrokken bij de risicovolle investeringen zijn ontslagen. Eerder moest topvrouw Ina Drew, één van de hoogstgeplaatste vrouwen op Wall Street, het veld al ruimen.