De ruimte zelf zou alle ruimte moeten krijgen

None

Popel Coumou: Untitled Van Zoetendaal Publishers, € 35,00

Al het werk van fotografe Popel Coumou gaat over architectonische ruimtes. Door het combineren van technieken en materialen zoals collages en stillevens, weet zij op het tweedimensionale vlak een driedimensionale wereld te creëren. Het zijn geen ruimtes die werkelijk bestaan, maar geconstrueerde plekken uit het geheugen, die niet door sfeer en licht nauw verbonden zijn met onze emoties. De plekken die Coumou in haar beelden zo creëert, kun je daardoor bijna fysiek bezoeken.

Coumou begon met slaapkamers, waarna ze overging op grotere binnenruimtes en nu ook buitenruimtes. Zo is het boek ook opgebouwd. Lichtval speelt een centrale rol, net als de verstilde sfeer.

Het boek is verzorgd en toont een overzicht van haar werk. Elk beeld draagt de titel Untitled gevolgd door een nummer en het jaartal waarin het is gemaakt. De opmaak van het boek is ritmisch: een kalkachtig zwart vel, waar doorheen al de titel op de volgende pagina te lezen is, met daarna het daadwerkelijke beeld, gevolgd door weer een doorzichtige zwarte pagina waar het volgende werk wordt aangekondigd. De zwarte vellen creëren ruimtes tussen de ruimtes, en de ruimtes zelf krijgen daardoor alle ruimte. Maar het echte werk van Coumou, zoals het wordt gepresenteerd in haar galerie, is groot zodat je de ruimtes fysiek kunt beleven. In dit boek valt dat effect weg. Aan de muur word je haar beelden ingezogen. In een boek blader je er maar wat doorheen. Untitled biedt als catalogus overzicht van haar recente werk. Het boek verwijst naar haar werk, maar is zelf geen onderdeel van het werk geworden.

    • Sterre Sprengers