De comeback van Bain (maar maakt het iets uit?)

Bain Capital is terug in de campagne. Volgens een artikel in The Boston Globe was Mitt Romney niet in 1999 opgestapt bij Bain Capital, een private equity-onderneming. Zelf zegt Romney dat hij in 1999 opstapte om zich volledig te richten op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City. De krant zegt dat Romney nog drie


Bain Capital is terug in de campagne. Volgens een artikel in The Boston Globe was Mitt Romney niet in 1999 opgestapt bij Bain Capital, een private equity-onderneming. Zelf zegt Romney dat hij in 1999 opstapte om zich volledig te richten op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City. De krant zegt dat Romney nog drie jaar voorzitter, enig aandeelhouder en CEO bleef.

Dat  is van belang, omdat Romney al jarenlang zegt dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor alles wat Bain na 1999 deed. Bain wordt vaak beschuldigd van harde overnames die met ontslagrondes en faillissementen gepaard gingen. Verweer tegen het verhaal kwam van Bain zelf, dat in een reactie zei dat Romney in 1999 vertrok, maar dat hij hij drie jaar lang in de boeken bleef door allerlei juridische details.

De Democraten maken er meteen gebruik van, want het beeld van Romney als graaikapitalist staat centraal in Obama’s campagne. Team-Obama eist daarom nu een verklaring:

It’s time for Mitt Romney to come clean so that the American people can make their own judgements about his record and his motivations.

Kijk eens naar dit spotje. Romney wordt ook hier hard aangevallen om zijn Bain-verleden.

Maar wacht, het is een spotje uit 1994. Romney streed toen om een senaatszetel tegen de Democraat Ted Kennedy.

En deze kennen we allemaal nog, het is een klassieker geworden, omdat het zelden voorkomt dat een politicus zo hard wordt aangevallen vanuit zijn eigen partij. Het werd gefinancierd door een Super-PAC van Newt Gingrich:

Het is een oud verhaal. Zodra Romney zich mengt in een campagne, kun je gegraaf en gespit in zijn Bain-verleden verwachten. Dit is een nuttig overzicht. Het is opmerkelijk dat Romney niet voorbereid leek op de laatste onthulling, die volgens factcheck.org alleen met nieuwe gegevens bevestigt wat al bekend was. Tot dusverre heeft Romney niet de openheid gegeven die duidelijkheid verschaft over zijn tijd bij Bain.

En dan nog iets: het is de vraag of het de kiezers echt iets interesseert of Romney nu in 1999 of 2002 wegging bij Bain. De snoeiharde aanvallen van Newt Gingrich hadden ook maar weinig effect. Een peiling die The Huffington Post publiceerde, suggereert dat kiezers in swing states het verleden van Romney bij Bain heel belangrijk vinden, en dat de schade voor Romney niet te overzien is (hier het origineel). Maar de peiling was uitgevoerd door Priorities USA Action, een Super-PAC die aan Obama gelieerd is. Zo kun je je eigen ophef creëren.

UPDATE

Volgens Politico treedt Romney vandaag nog naar buiten met een serie interviews, wat hoogst ongebruikelijk is. The Washington Post meldt dat Romney twee ervaren communicatiespecialisten aan zijn staf heeft toegevoegd. De krant meldt: ‘The moves come at the end of perhaps the most bitterly contested week of the campaign with the two sides trading charges of disingenuousness — or outright lying — over the exact date of Romney’s departure from Bain Capital.’

UPDATE II

Romney wil excuses van Obama voor de harde aanvallen op zijn Bain-verleden.

 

    • Guus Valk