Compleet met verlichting en ventilatie: drugstunnels onder grens VS-Mexico

Een soldaat staat naast een agent die een van de gevonden drugstunnels inspecteert. Foto Reuters

Onder de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico zijn weer twee tunnels ontdekt die gebruikt werden om drugs de grens over te smokkelen. Een van de tunnels, die voorzien zijn van verlichting en ventilatiesystemen, wordt gezien als de meest geavanceerde smokkeltunnel die tot nu toe is ontdekt.

De nieuwe ontdekkingen wijzen er volgens persbureau AP op dat drugskartels hun toevlucht zoeken tot tunnels om de geïntensiveerde controles boven de grond te ontlopen. De beide tunnels waren ten minste 137 meter lang. Een begon onder een toilet in een pakhuis in het Mexicaanse Tijuana, maar was nog niet voltooid. De tunnel had in San Diego moeten uitkomen. De andere tunnel was wel voltooid en werd ontdekt in een leegstaande winkel in de stad San Luis in Arizona.

Bekijk hieronder beelden van een eind juni ontdekte drugstunnel:

De tunnels zijn bijzonder geraffineerd gebouwd. In het pakhuis waar de eerste tunnel werd ontdekt trof het Mexicaanse leger scheppen, boormachines, pikhouwelen en andere graafmiddelen aan. De tweede tunnel wekte al helemaal de verbazing van de Amerikaanse narcoticabrigade DEA. Douglas Coleman van DEA zei tegen AP:

“Als je ziet wat er allemaal aanwezig is en hoe de tunnel ontworpen is, dat is niet iets wat de gemiddelde mijnwerker in elkaar kan zetten. Je hebt iemand nodig met bouwkundige vaardigheden om zoiets als dit te bouwen.”

De wanden van de tweede tunnel, vermoedelijk eigendom van het Sinaloa-kartel, waren bekleed met triplex en verder was de tunnel verstevigd met stalen balken. vermoedelijk is de tunnel niet lang in gebruik geweest, omdat er weinig gebruikssporen werden aangetroffen. De totale kosten van de bouw moeten ongeveer anderhalf miljoen dollar (1,2 miljoen euro) zijn geweest.

De Amerikaanse autoriteiten hebben de controles boven de grond opgevoerd, waardoor tunnels een steeds gebruikelijker manier worden om enorme ladingen heroïne, marihuana en andere drugs naar de VS te smokkelen. Sinds oktober 2008 zijn al meer dan zeventig tunnels ontdekt.

Bekijk hieronder foto’s van de tunnels:

Foto Reuters / Jorge DuenesFoto Reuters / Jorge Duenes

Foto Reuters / Jorge DuenesFoto Reuters / Jorge Duenes

Foto Reuters / Jorge DuenesFoto Reuters / Jorge Duenes

    • Pim van den Dool