Clinton woedend over bloedbad Syrië – Annan wil duidelijk signaal

Hillary Clinton, vandaag op bezoek in Cambodja, zegt woedend te zijn over nieuw bloedbad in Syrië. Foto Reuters / Khem Sovannara

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zegt woedend te zijn over berichten van een nieuw bloedbad bij Tremseh in Syrië en eist dat de VN-Veiligheidsraad actie onderneemt om het geweld te stoppen. Een soortgelijk verzoek deed ook Syrië-gezant Kofi Annan eerder vanavond.

Clinton zei dat het regime van de Syrische president Bashar Assad moedwillig onschuldige burgers doodt. De geschiedenis zal een streng oordeel vellen als de Veiligheidsraad blijft falen om op te treden, waarschuwde ze. Clinton zei:

“De leden van de Veiligheidsraad moeten zichzelf de vraag stellen of het toestaan van onwaarschijnlijk geweld door het regime Assad tegen zijn eigen bevolking een erfenis is die zij willen achterlaten.”

Ondanks het feit dat Clinton Rusland en China niet noemde, waren haar woorden duidelijk gericht op die twee landen. Rusland en China houden keer op keer een veroordeling van het geweld in Syrië door de VN-Veiligheidsraad tegen.

Ook Kofi Annan lijkt geduld met Assad te verliezen

Met Clinton lijkt ook VN-gezant Annan zijn geduld met Assad heel langzaam te verliezen. Hij zei vandaag dat het nieuwe bloedvergieten laat zien dat VN-resoluties in Syrië worden genegeerd. Het is volgens hem noodzakelijk dat de Veiligheidsraad een signaal afgeeft dat daaraan consequenties zijn verbonden.

Hij schreef vandaag in een brief aan de VN-Veiligheidsraad:

“Tragisch genoeg hebben we vandaag opnieuw een grimmige herinnering gekregen dat de resoluties van de Veiligheidsraad in Syrië met voeten getreden worden.”

Annan kreeg steun van de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon. De twee mannen beschuldigen de Syrische regering van schending van resoluties van de Veiligheidsraad door het inzetten van zware wapens, waaronder artillerie, tanks en helikopters, bij de aanval op Tremseh. Ban stuurde een eigen brief naar de Veiligheidsraad en voegde daarbij die van Annan.

Volgens het zespuntenplan van Annan zou de Syrische regering haar troepen en zware wapens uit bevolkte gebieden weghalen en alle geweld staken, waarna ook de oppositie de vijandelijkheden moest beëindigen. De Veiligheidsraad heeft het plan goedgekeurd, maar van de uitvoering is nog weinig terechtgekomen. In zijn brief stelt Annan dat de regering haar operaties met zware wapens in bevolkingscentra opvoert.

    • Niels Posthumus