Chelsea-aanvoerder John Terry vrijuit in racismezaak

Terry komt aan bij de rechtbank in Londen. Foto AP Photo/Matt Dunham

John Terry, de aanvoerder van Chelsea, is niet schuldig bevonden aan het maken van racistische opmerkingen naar Anton Ferdinand van Queens Park Rangers. Dat heeft de rechtbank in Londen vanmiddag bepaald.

Tijdens het Premier League-duel tussen Chelsea en QPR op 23 oktober 2011 ontstond een woordwisseling tussen Terry en Ferdinand. De aanvoerder van Chelsea heeft altijd ontkend dat zijn uitlating ‘fucking black cunt’ op het veld racistisch bedoeld was. Volgens Terry had Ferdinand hem op het veld valselijk beschuldigd van het gebruik van deze woorden en had hij deze slechts op sarcastisch wijze herhaald.

De rechter ging vandaag mee in deze uitleg:

“I think it is highly unlikely that Mr Ferdinand accused Mr Terry on the pitch of calling him a black cunt. However I accept that it is possible that Mr Terry believed at the time, and believes now, that such an accusation was made. (…) It is therefore possible that what he said was not intended as an insult, but rather as a challenge to what he believed had been said to him.”

Affaire leidde tot vertrek van bondscoach Capello

De affaire kostte de vorige bondscoach Fabio Capello zijn baan. Hij was het niet eens met de beslissing van voetbalbond FA om Terry zijn aanvoerdersband te ontnemen in afwachting van het onderzoek naar racistische opmerkingen.

Voor het WK 2010 verloor Terry al de aanvoerdersband bij het Engels elftal na het hardnekkige gerucht over een affaire met de ex-vriendin van oud-ploeggenoot Wayne Bridge.