Bereken je BMI en zie hoe je er in vergelijking met anderen voor staat

Je leeftijd, lengte en je gewicht leveren een BMI op. En dat levert weer leuke weetjes op.
Je leeftijd, lengte en je gewicht leveren een BMI op. En dat levert weer leuke weetjes op. Foto sxc.hu

De BBC heeft sinds vandaag een leuk speeltje online staan. Je berekent er je BMI (Body Mass Index) mee en ziet vervolgens hoe je het qua gewicht doet ten opzicht van landgenoten en de gemiddelde mens.

Je BMI (wiki) is gemakkelijk te berekenen met je lengte, leeftijd en gewicht. De uitkomst zou moeten tonen of je onder- of overgewicht hebt of dat alles in orde is. Onder een BMI-score van 18,5 ben je te licht, tussen de 18,5 en de 25 is het gewicht normaal en daarboven begint de schaal op te lopen van licht overgewicht (tussen de 25 en de 27) naar ziekelijk overgewicht (boven de 40).

Het rapportje dat de BBC voor je maakt als je BMI berekend is.

Het rapportje dat de BBC voor je maakt als je BMI-berekend is.Het rapportje dat de BBC voor je maakt als je BMI-berekend is.

Waar sta je op de globale vetschaal? Hoeveel procent van de Nederlanders heeft een lager of hoger BMI dan jij, en hoe zit dat wereldwijd? En welke nationaliteit heb je als je puur afgaat op je BMI? Het BBC-programmaatje laat het je weten.

De Britse nieuwsorganisatie interviewde ook een aantal mensen die het hebben uitgeprobeerd; zo schrikt een meisje dat ze maar 18 scoort (ondergewicht dus) en is een vrouw die op 38 uitkomt ‘zeker van plan het dieet aan te passen, maar niet nu ik nog op vakantie ben’.

    • Peter Zantingh