Auteurs die noodgedwongen de schrijverspen moesten neerleggen

Iris Murdoch/ Foto Flavorwire

Gabriel Garcia Marquez is natuurlijk niet de eerste auteur die door ziekte of omstandigheden werd gedwongen de schrijverspen neer te leggen. Een beroemd voorbeeld is de Brits-Ierse schrijfster en filosofe Iris Murdoch (1919-1999), bij wie in 1995 Alzheimer werd geconstateerd.

Dat gebeurde vlak na de publicatie van haar roman Jackson’s Dilemma. Het zou haar laatste roman zijn, want de ziekte weerhield Murdoch, in 1978 winnares van de Man Booker Prize met haar roman The Sea, the Sea er al snel van te schrijven. Ze leefde de laatste vier jaar van haar leven met de ziekte en over die periode schreef haar man, auteur en literatuurcrititus John Bayley een ontroerend tweeluik: Elegie voor Iris en Iris en haar wereld. Bayle’s boeken werden kort na uitkomst in 1999 verfilmd, met Kate Winslet als de jonge en Dame Judi Dench als de oude Murdoch.

Maar ook met Murdoch is het lijstje nog niet compleet. De blog Flavorwire zet nog een aantal auteurs op een rij die wegens omstandigheden werden gedwongen te stoppen met schrijven. Het meest opmerkelijke verhaal is die van de Britse auteur E.M. Forster (1879-1970). De auteur van A passage to India, Howards End en A Room with a View, is 46 jaar voor zijn overlijden al gestopt met schrijven. De aanleiding was naar alle waarschijnlijkheid het verlies van diens maagdelijkheid op 38-jarige leeftijd. In zijn dagboek schreef Forster: ‘Ik had beroemder moeten zijn als ik meer had geschreven en gepubliceerd, maar sex weerhield me van het eerste’.

De hele lijst is hier te lezen. Opgenomen zijn ook Arthur Rimbaud, E.B. White, Ernest Hemingway en Jane Austen.

 

 

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis