Annan veroordeelt nieuw bloedbad in Syrië - Westen wil harde actie Veiligheidsraad

Internationaal bemiddelaar Kofi Annan veroordeelde de "verschrikkingen" in Taramseh vandaag en bevestigde dat het Syrische leger zware wapens had ingezet bij het belegeren van het stadje. Foto AFP / Atta Kenare

Internationaal bemiddelaar Kofi Annan heeft het geweld in het stadje Taramseh, dat gisteren volgens de Syrische oppositie aan meer dan 220 mensen het leven kostte, scherp veroordeeld. Annan bevestigde vanmiddag dat het Syrische leger zware wapens heeft ingezet in Taramseh.

Volgens activisten van de oppositie nam het Syrische leger Taramseh gisteren onder vuur met zware wapens als helikopters en tanks onder vuur. Na beschietingen door het leger zouden regeringsgezinde milities Taramseh zijn binnengevallen en meer dan 220 mensen, voornamelijk burgers, hebben afgeslacht. Onder de slachtoffers zouden veel vrouwen en kinderen zijn.

Waarnemers naar Taramseh ‘zodra omstandigheden dat toelaten’

Annan bevestigde vanmiddag in een verklaring dat het Syrische leger bij de beschietingen in Taramseh gisteren helikopters, tanks en artillerie heeft ingezet, zoals de oppositie eerder al had gezegd. Annan noemde dit een grove schending van zijn vredesplan en veroordeelde de “verschrikkingen” in Taramseh. Hij zei dat VN-waarnemers naar het getroffen stadje zullen gaan “zodra de omstandigheden dat toelaten”.

Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië, die is stilgelegd vanwege het verhevigde geweld in het land, zei in Damascus dat hij alleen waarnemers naar Taramseh kan sturen als het regime en de gewapende oppositie zich houden aan het staakt-het-vuren uit het vredesplan van Annan. Sinds april zijn er driehonderd VN-waarnemers in Syrië om toe te zien op de naleving van het staakt-het-vuren. In de praktijk hebben ze vooral het vele geweld in het land in kaart gebracht.

In het stadje Kfar Roumah in de noord-Syrische provincie Idlib werd vandaag gedemonstreerd tegen het bloedbad in Taramseh:

http://www.youtube.com/watch?v=ReFRXNPLUjg&feature=player_embedded

Westen wil harde maatregelen tegen Syrische regime

De Syrische oppositie riep de VN-Veiligheidsraad vanochtend naar aanleiding van het bloedbad in Taramseh op met een krachtige resolutie te komen die in het uiterste geval militair ingrijpen mogelijk zou maken. “Stop deze waanzin die het voortbestaan van Syrië bedreigt en de vrede en veiligheid van de hele wereld in gevaar brengt”, aldus de Syrische Nationale Raad.

Frankrijk beantwoordde vanmiddag aan de oproep van de Syrische oppositie door te zeggen dat de Veiligheidsraad “zijn verantwoordelijkheid moet nemen” en het regime van Assad moet waarschuwen voor meer sancties. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelde het bloedbad in Taramseh als “walgelijk” en zei dat een “eensgezinde reactie van de internationale gemeenschap” nodig is.

    • Pim van den Dool