Zwemmen in zeewater is goed voor wondjes

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: wonden helen snel door in de zee te zwemmen.

Foto AFP

Een woordvoeder van Ecomare, het centrum voor de wadden en de Noordzee op Texel, gelooft er heilig in. „Ik werk vaak met stenen in zee en heb daardoor altijd kleine wondjes. Door het zeewater zijn die altijd meteen genezen.” Volgens deze ervaringsdeskundige desinfecteert het zout de wondjes.

Hans van der Pols, wetenschappelijk medewerker van EHBO-organisatie het Oranje Kruis, bevestigt dat spoelen met zeewater gunstig kan zijn voor een wond. „Wonden genezen sneller in een vochtig wondmilieu.” Toch wil Van der Pols niet officieel aanraden om met wondjes de zee in te duiken. „Zeewater heeft niet onze voorkeur omdat sommige kustplaatsen verontreinigd zijn, vooral bij drukke stranden en riviermondingen. Zuiver water is altijd het beste.”

De rol van zout als desinfecteermiddel vindt Van der Pols onzin. „Als zout een desinfecterende werking zou hebben dan zou de zee niet vol leven zitten, zoals nu het geval is. 95 procent van het leven in de zee bestaat uit micro-organismen.” De snelle genezing bij de medewerker van Ecomare komt volgens hem alleen maar door het uitgebreid spoelen van de wondjes. Van der Pols vermeldt dat je van zout door middel van elektrolyse wel een desinfecterend middel kunt máken. Veel zwembaden, die geen chloor meer willen gebruiken, passen deze techniek inmiddels toe.

Verpleegkundig Specialist Henri Post, auteur van de publicatie Eenvoud in de complexe wondzorg, begrijpt wel waarom men zo in de heilzame werking van het zoute zeewater gelooft. In het lichaamseigen vocht zit namelijk ook zout. Maar Post wijst erop dat het zoutpercentage in de zee veel hoger ligt. „Een zoutoplossing werkt bij wonden het beste als het zoutpercentage gelijk is aan dat van ons lichaam en dat is 0,9 procent. De zee is met 3,5 procent veel zouter.”

Het beste kun je volgens Post bij de apotheker of drogist fysiologisch zout (0,9 procent zout opgelost in zuiver water) kopen, hierin een gaas drenken, dat op de wonden leggen en vier tot vijf keer per dag verwisselen. Je kunt ook zelf de ideale zoutoplossing maken door 9 gram zout (ongeveer één theelepel) aan te lengen met één liter zuiver water.

    • Joke Beeckmans