Zij hebben hun kamer laten restylen, ze hebben er tijd voor

None

De glazen salontafel is er nog niet. Die is besteld. Samen met het hoektafeltje. De woonkamer van Hans (67) en Ingrid (60) Alberda-Wensing kan zo in een glossy interieurblad. Ze hebben hem laten restylen. Muren gebroken wit. De muisgrijs leren bank en bijpassende fauteuil uitgezocht. Hans streelt het leer. Zacht. Degelijk ook. De vorige bank was van hetzelfde merk. Niet stuk te krijgen. Het hoogpolige kleed is een mix van bruin, wit en zwart. Ingrid koos eerst voor een egaler kleed maar dat was minder levendig.

Hun huis is een project. Ze zijn er druk mee. Ze hebben er tijd voor. De drie dochters zijn begin dertig en het huis uit. Hun tabaksspeciaalzaak is verkocht. Ze zijn vrij en fit en energiek.

Voor het raam staan twee identieke hoge vazen. In elke vaas een tak. Nieuwe vitrage. Grijs met een glimmertje zilver. Tegen de muur een antiek ladenkastje. Oud en modern combineren goed. Als je er oog voor hebt. Op de gang staat een oud kaarttafeltje uit de familie van Hans. Je kunt het helemaal uitvouwen.

Talloze spullen deed Ingrid in verhuisdozen. Je kunt niet alles bewaren. Naar het veilinghuis of naar de antiquair. Je moet afscheid kunnen nemen.

Het huis kochten ze in 2001. Van een huisarts. Die had er sinds de bouw begin jaren vijftig nooit wat aan gedaan. Ze stripten het hele huis. Op de begane grond kwam een uitbouw met veel ramen. Ze lieten centrale verwarming aanleggen, het Bruynzeelkeukentje slopen. Ze kozen een grote crèmekleurige keuken. De zolder werd een groot en licht atelier met een dakkapel over de hele breedte. Ingrid maakt er glasmozaïek.

Ze willen er pas weg als het echt niet meer kan. Dat gaat nog lang duren.