Windsurfer Van Rijsselberghe vlaggendrager op Spelen

Dorian van Rijsselberghe legde in december in de klasse RS:X beslag op de wereldtitel en is een voorname kandidaat voor goud in Londen.
Dorian van Rijsselberghe legde in december in de klasse RS:X beslag op de wereldtitel en is een voorname kandidaat voor goud in Londen. Foto AFP / Greg Wood

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe draagt vrijdag 27 juli tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag. Dat maakte chef de mission Maurits Hendriks vandaag bekend.

De 23-jarige Van Rijsselberghe legde in december in de klasse RS:X beslag op de wereldtitel en is een voorname kandidaat voor goud in Londen. Vier jaar geleden werd de Nederlandse vlag gedragen door hockeyer Jeroen Delmee. Van Rijsselberghe krijgt op zijn eerste Spelen eenmalig de kans om goud te pakken in het windsurfen. Over vier jaar in Rio Janeiro verdringt kitesurfen de sport van de olympische kalender.

Van Rijsselberghe is de eerste windsurfer die de vlag mag dragen. Aan NUsport laat Van Rijsselberghe weten dat hij verrast is door het besluit van chef de mission Hendrinks:

“Ik ben echt supertrots. Een beetje overweldigd ook. Dit is iets heel groots, geweldig om de vlag te mogen dragen.”

Van Rijsselberghe op Twitter:

Twitter avatar dorsports Dorian Rijsselberghe Alright!!!!! I’m very honoured to be carrying the Dutch flag at the ceremony!!! Sweet!! http://t.co/GTXnLMDS

Vier jaar geleden werd de Nederlandse vlag gedragen door hockeyer Jeroen Delmee. Hockey is met zes vlaggendragers hofleverancier.

De Zomerspelen worden 27 juli traditiegetrouw geopend in het Olympisch Stadion. Zondag 14 augustus, zestien dagen later, wordt het sportspektakel afgesloten.

Van Rijsselberghe tijdens het wereledkampioenschap windsurfen, afgelopen december.

    • Lex Boon