Wie moet Diamond en Agius opvolgen?

Heeft Barclays behoefte aan nieuwe bezems? Het zou het beste zijn als de bank externe kandidaten zou benoemen als president-commissaris en uitvoerend directeur, om een punt te zetten achter het tijdperk van Bob Diamond, de vorige topman. Maar als Barclays er niet snel in slaagt een sterke buitenstaander als president-commissaris te vinden, is de adjunct van de vorige, Michael Rake, ook een goede oplossing.

Barclays heeft zeker een paar nieuwe mensen nodig om orde op zaken te stellen. Het probleem is dat de bank zo’n politieke speelbal is geworden, dat het moeilijk zal zijn topkandidaten aan te trekken. De belangrijkste post zal die van de nieuwe uitvoerend directeur zijn, als opvolger van Bob Diamond. Maar de allereerste prioriteit is het vinden van een nieuwe president-commissaris om de plaats in te nemen van Marcus Agius. De nieuwe uitvoerend directeur zal immers willen weten wie zijn meerdere zal zijn; en de aantredende president-commissaris zal graag zijn eigen topman willen kunnen uitzoeken.

De nieuwe president-commissaris zal hard, onafhankelijk en goed geïnformeerd moeten zijn. Hij zal ook bereid moeten zijn een voltijdsfunctie te aanvaarden voor een salaris van wellicht 750.000 pond (950.000 euro) per jaar. Dit is geen baan voor iemand die rijk wil worden, maar voor iemand die van een uitdaging houdt en graag een bijdrage levert aan de samenleving.

Tot de mogelijke kandidaten behoren Gus O’Donnell, de vroegere kabinetssecretaris, en Philip Hampton, president-commissaris van RBS. Maar het zou wel eens lastig kunnen zijn een van beiden aan te trekken: O’Donnell zou de volgende gouverneur van de Bank of England kunnen worden, terwijl Hampton nog niet klaar is met het weer op de rails krijgen van RBS.

Als er niet genoeg aantrekkelijke externe kandidaten zijn, is Rake een goede insider. Hij zou dan uiteraard wel zijn bestaande functies als president-commissaris van BT en Easyjet moeten opgeven. Hoewel Rake deel heeft uitgemaakt van het tijdperk van Diamond en Agius, heeft hij destijds wel aangedrongen op een beter ondernemingsbestuur, vooral nadat hij vorig jaar de adjunct van Agius werd. Hij heeft eerder dit jaar bijvoorbeeld een belangrijke rol gespeeld bij het overtuigen van Agius dat het beter was op een gegeven moment af te treden om ruimte te maken voor een sterkere president-commissaris. En hij adviseerde Diamond over manieren om de slechte relaties van de bank met de toezichthouders te verbeteren.

Als Barclays geen goede nieuwe bezem kan vinden om zijn Augias-stallen uit te mesten, zou Rake een aanvaardbaar alternatief zijn.

Vertaling Menno Grootveld