Weer rechter vervolgd om ambtsmisdrijf

Het Openbaar Ministerie moet oud-strafrechter Henk de Graaff vervolgen wegens valsheid in geschrifte. Dit heeft het gerechtshof in Arnhem besloten. Eerder besloot het OM daarvan af te zien, na onderzoek door de rijksrecherche. Het hof vindt echter dat er voldoende kans is op een veroordeling.

De Graaff is de derde rechter van de rechtbank in Den Haag die door justitie wegens mogelijke ambtsmisdrijven wordt vervolgd. Voor de rechtbank in Utrecht dienen strafzaken tegen de oud-rechters Westenberg en Kalbfleisch wegens meineed.

‘De Graaf liet met opzet valse beschikking maken’

De Graaff heeft volgens het hof in Arnhem mogelijk met opzet een valse beschikking laten opmaken. Daardoor wist hij te voorkomen dat een verdachte uit voorarrest zou worden vrijgelaten, die daar wel recht op had. De strafrechter wilde waarschijnlijk een fout herstellen die hij maakte op een chaotische zitting die in een wraking was geëindigd. De rechter zou toen hebben nagelaten de zogeheten ‘schorsingsformule’ uit te spreken.

Om dat recht te zetten gaf hij na de zitting een ‘correctiebeschikking’. Hij ondertekende zelf en zette er ook de namen van twee andere aanwezige collega’s bij, zonder dat met hen te overleggen. Toen dat duidelijk werd, is hij door de rechtbank geschorst. “Er mag hoe dan ook geen twijfel zijn aan de juistheid van een van de rechtbank afkomstig document”, zei de rechtbank vorig jaar.

Voor zijn optreden in de strafzaak was De Graaff door zijn collega’s ook gewraakt. Hij had ten onrechte geweigerd de verdachte een verklaring af te laten leggen.

Rechter inmiddels met vervroegd pensioen

Na de beslissing van het OM om niet te vervolgen, ging de rechter met vervroegd pensioen. Het gerechtshof kwam gisteren tot de conclusie dat de rechter “op zijn minst willens en wetens de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de beschikking valselijk werd opgemaakt”. Namelijk in strijd met wat er werkelijk op de zitting is gebeurd.

Het OM kon vanochtend nog niet vertellen of er straf zal worden geëist. De Graaff werkte lang als officier van justitie, onder meer in de Clickfondszaak.

Lees meer over de achtergrond van deze zaak op het weblog Recht & Bestuur.