VS heffen deel sancties Birma op

De Verenigde Staten hebben gisteren hun sancties tegen Birma versoepeld maar niet volledig opgeheven.

Voortaan mogen Amerikaanse bedrijven onder meer samenwerken met Birmese staatsbedrijven in de belangrijke olie- en gassector. Daarmee beloont Washington het hervormingsbeleid van de Birmese regering van de afgelopen anderhalf jaar. Maar op het terrein van de wapenexport blijven de Amerikanen, net als de landen van de Europese Unie, vasthouden aan sancties. Ook willen ze dat Birma zijn militaire contacten met Noord-Korea afbreekt.

President Thein Sein riep intussen in een vraaggesprek met de Britse zakenkrant Financial Times westerse regeringen op alle nog resterende economische sancties op te heffen. Daarmee zouden ze investeringen in Birma kunnen stimuleren, die het land volgens hem broodnodig heeft.

De Amerikanen negeren met hun stap het advies van oppositieleider Aung San Suu Kyi. Die raadde onlangs nog af contacten aan te knopen met staatsbedrijven in de olie- en gassector, omdat die grotendeels in handen zijn van hoge (ex) militairen en hun vertrouwelingen.

De president onderstreepte intussen tegenover de Financial Times de cruciale rol van de oppositieleider „Al die economische sancties hebben een politieke achtergrond”, aldus Thein Sein. „Dat is een van de redenen dat het zo belangrijk is om haar (Suu Kyi) bij het proces van politieke verzoening te betrekken.”

De VS hebben sinds gisteren ook weer een eigen ambassadeur in Rangoon, voor het eerst in 22 jaar.

Intussen kijken waarnemers met belangstelling naar Thein Sein en zijn regering. Juist deze week had er een kabinetshervorming plaats. Een door het leger benoemde vicepresident, die bekend stond als aanhanger van de harde lijn en soms probeerde om de liberalisering te vertragen, werd opgevolgd door een andere voormalige generaal, Myint Swe. De meningen zijn erover verdeeld of deze de hervormingen net zo zal tegenwerken als zijn voorganger of dat hij daarvoor juist een impuls betekent.