Uitgelicht

Film

Mona Lisa Smile. (Mike Newell, 2003, VS). Katherine Ann Watson (Julia Roberts) neemt in de jaren vijftig een baan als lerares kunstgeschiedenis aan op een prestigieuze meisjesschool. Als ze tijdens haar eerste les merkt dat haar studentes de hele syllabus al uit hun hoofd kennen, besluit ze hen in te wijden in de moderne kunst. Intussen moedigt ze haar leerlingen aan verder te kijken dan alleen het vinden van een geschikte man. Daardoor raakt ze in conflict met het conservatieve hoofd van de school. Het castingproces was controversieel, omdat specifiek gevraagd werd om ‘niet te donkere’ figuranten. De filmmakers zeiden dat ze zich slechts aan het tijdbeeld wilden houden, maar lieten weten ter compensatie niet-blanke productieassistenten aan te zullen nemen. RTL 5, 20.30-22.50u.

The Manchurian Candidate. (Jonathan Demme, 2004, VS). Remake van de gelijknamige film uit 1962, naar een boek van Richard Condon uit 1959. Sergeant Raymond Shaw (Liev Schreiber) keert als een held terug uit de eerste Golfoorlog. In een dystopisch Amerika wordt hij geselecteerd als kandidaat voor het vicepresidentschap. Majoor Bennett Marco (Denzel Washington), die samen diende met Shaw, krijgt een alarmerend bezoekje van een van zijn voormalige teamleden en besluit te onderzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd tijdens de oorlog. De communisten uit de oorspronkelijke film zijn vervangen door grote corporaties, en originele bad guy Dr. Yen Lo krijgt gestalte in de vorm van wetenschapper Noyle. Meryl Streep werd voor haar rol als dominante moeder van Shaw genomineerd voor onder meer een BAFTA en een Golden Globe.RTL 7, 20.30-23.05u.

Elektra. (Rob Bowman, 2005, VS), Catwoman. (Pitof, 2004, Aus/VS). Fans van vrouwelijke superhelden kunnen vanavond hun hart ophalen op Veronica. Die zendt twee films in dat genre achter elkaar uit. Eerst Elektra, met Jennifer Garner in de titelrol. Eigenlijk was haar karakter al overleden in de film Daredevil, maar in deze film wordt ze tot leven gewekt om aan de slag te gaan als huurmoordenaar. De film is stukken beter dan zijn voorganger Daredevil. Catwoman doet het minder goed. De Batman-spinoff over de vrouw met katteneigenschappen wordt over het algemeen aangehaald als één van de slechtste films ooit. Een Amerikaanse criticus vond dat hoofdrolspeelster Halle Berry haar Oscar, die ze in 2001 won voor haar rol in Monster’s Ball, voor straf terug moest geven. Veronica, 20.30-22.30u./22.30-00.15u.

Amusement

House. In Amerika liep ziekenhuisserie House op 21 mei na acht seizoenen ten einde, maar in Nederland kunnen we nog genieten van de geniale dokter House (Hugh Laurie). Zowel RTL 8 als SBS 6 zendt de serie uit. Op RTL 8 vanavond een aflevering uit het vierde seizoen, waarin House te maken krijgt met een doodzieke CIA-agent. SBS 6 zendt een aflevering uit seizoen zes uit. Daarin krijgt House zijn vergunning en positie in het ziekenhuis terug. Hij kan meteen aan de slag om pornoster Hank Hardwick te behandelen.RTL 8, 20.30-21.25u./SBS 6, 21.30-22.30u.

Informatief

Keuringsdienst van waarde. Een vloer of meubelstuk er ouder uit laten zien dan het is, is hip. Veel mensen willen een interieur van oud hout. Maar dat hout is vaak helemaal niet zo oud als het lijkt. De Keuringsdienst van waarde gaat op onderzoek uit. Want hoe kan het dat nieuw hout er toch oud uitziet?Ned. 3, 20.25-21.00u.

I was worth 50 sheep. De Afghaanse Sabere (16) wordt op tienjarige leeftijd door haar neven verkocht aan een veel oudere man, die haar mishandelt. Na vier miskramen weet Sabere te ontsnappen. Ze komt in contact met haar moeder. Als zij ziet wat er met haar dochter is gebeurd, probeert ze het huwelijkscontract van Saberes tienjarige zusje te ontbinden. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn.Canvas, 23.05-00.05u.

Sport

Studio Sport: wielrennen Tour de France. In de elfde etappe van de Tour rijden de renners over 148 kilometer van Albertville naar La Toussuire-Les Sybelles. En deze keer mogen ze cols van de buiten-, tweede en eerste categorie over, waaronder de Col de la Madeleine. In 2002 bereikte Michael Boogerd hier als eerste de top. Een relatief korte etappe met bijna alleen maar klimmen en dalen. Tijd verliezen is hier cruciaal.Ned. 1, 23.00-00.05u en 00.30-01.25u

Studio Sport. In de aanloop naar de Olympische Spelen zendt Studio Sport documentaires uit over Nederlandse medaillekandidaten. Vandaag judoka Edith Bosch. Bosch deed drie keer eerder mee aan de Spelen. Tijdens de Spelen van 2004, in Athene, won ze de zilveren medaille in de gewichtscategorie tot 70 kilo. Op de Zomerspelen van 2008 in Peking werd ze derde. Daarnaast werd Bosch één keer Wereld- en vier keer Europees Kampioen. Ned. 3, 21.35-22.30u.