Tuintegelaars zijn zo onschuldig niet

Nederland, Amsterdam, 12-07-2012. Waterovelast in AMsterdam, hier op het museumplein. Foto: Olivier Middendorp
Nederland, Amsterdam, 12-07-2012. Waterovelast in AMsterdam, hier op het museumplein. Foto: Olivier Middendorp

‘De tweeverdienerstuin’ heeft tuinschrijver Romke van der Kaa het verschijnsel genoemd: de geheel of grotendeels betegelde tuin. Vanwege gebrek aan tijd om te tuinieren kiezen mensen steeds vaker voor makkelijk onderhoud: tegels. Tuinbladen en tuinprogramma’s moedigen dat aan, met dromerige ‘buitenkamers’, ‘buitenkeukens’ en ‘buitenbadkamers’.

Het lijkt een geval van persoonlijke voorkeur waar niemand wat mee te maken heeft: wie zin heeft om zijn of haar tuin in een tegeltableau te veranderen, moet dat vooral zelf weten. Maar deze voorkeur kon wel eens niet zo onschuldig uitpakken. Tuintegelaars dragen bij aan overstromingsrisico’s.

In Engeland waarschuwde John Krebs, voorzitter van de ‘aanpassingen-commissie’ van The Committee on Climate Change (CCC) gisteren nog tegen het verschijnsel van de betegelde tuin: die zou het risico op overstromingen vergroten, omdat het water niet de grond in zakt, maar afgevoerd wordt naar het riool. In Nederland waarschuwde staatssecretaris Atsma al eerder tegen bovenmatige betegeling: ‘Vooral in de steden kan het water geen kant op’.

Het kenniscentrum voor rioleringen RIONED laat zich voorzichtiger uit: het rioleringsstelsel kan wel wat hebben; maar bij hoeveelheden tussen de 20 en de 40 millimeter water per uur krijgt het afwateringssysteem het lastig.

Zowel in Engeland als in Nederland regent het deze maanden stevig. In Engeland waren vandaag op 28 plaatsen overstromingswaarschuwingen. Krebs zei vandaag: ,,Overstromingen kunnen [...] een verwoestend effect hebben op het leven van mensen en dieren. Hoe we ons aanpassen aan deze risico’s is van doorslaggevend belang voor de toekomst, of het nu gaat om de beslissing om onze tuinen niet langer te betegelen of om het bouwen op minder gevoelige locaties.”