Trouwen met je dochter - om haar te beschermen tegen seks

Dochter en vader. Foto David Magnusson

Trouwen met je vader? In sommige Amerikaanse evangelisch-christelijke kringen kan het. Daar beloven dochters en vaders elkaar op een pseudobruiloft dat ze samen zullen waken over haar maagdelijkheid. Met een serie zonnige huwelijksfoto’s als resultaat.

NRC-correspondent in de Verenigde Staten, Guus Valk, schrijft er over in de krant van vandaag:

Je ziet een witte jurk, een pak, en toch zijn het geen trouwfoto’s. Daarvoor zijn de bruiden veel te jong, en kijken de bruidegommen te grimmig. Hun handen op de schouders van de bruiden hebben iets afwerends: afblijven. Het zijn vaders en dochters.

Gelofte van Zuiverheid

Tientallen dochter-vader-paren poseerden voor de camera van de Zweedse fotograaf David Magnusson. Valk schrijft:

Voor zijn project Purity legde hij ze vast rond het moment dat ze elkaar de Gelofte van Zuiverheid aflegden. Zo’n gelofte wordt gedaan op een Purity Ball of Purity Wedding, een soort bruiloft van een vader met zijn dochter. Dochters dragen een witte jurk, vaders hun mooiste pak. Er zijn getuigen, toespraken, er wordt gedanst.

De gelofte is het hoogtepunt, vervolgt Valk. Dan belooft de vader “voor het aangezicht van God” zijn dochter te beschermen, “als haar gezag en beschermheer in haar tijdperk van Zuiverheid” (de levensfase waarin ze nog niet getrouwd is). Ook zegt hij dan:

“Ik zal als leidsman integer en verantwoordelijk zijn, en bidden voor mijn dochter en familie als hogepriester van mijn huis.”

Niet alle dochters leggen een gelofte af. Soms zijn ze daar te jong voor. Als ze het wel doen, dan beloven ze hun vader, en God, dat zij geen seks voor het huwelijk zullen hebben. Daarna leggen ze een witte roos op een houten kruis.

Fotograaf wil niet oordelen, maar de logica achterhalen

Fotograaf Magnusson zegt in NRC Handelsblad dat het fenomeen hem in innerlijk conflict brengt. In de woorden van Valk:

Aan de ene kant kan hij geen sympathie opbrengen voor de vaders, die hun vaak erg jonge dochters een religieuze eed laten zweren waarvan zij de gevolgen niet overzien. Tegelijkertijd voelt hij enig begrip voor de drijfveren van die vaders. De wereld zit nu eenmaal vol gevaren en de drang om je kinderen te beschermen is menselijk.

Magnusson zegt niet te willen oordelen, maar uitsluitend de logica achter het fenomeen te willen achterhalen. Een lovenswaardige doelstelling uiteraard, maar geen eenvoudige opgave waarschijnlijk.

Foto David MagnussonFoto David Magnusson

Foto David MagnussonFoto David Magnusson

Foto David MagnussonFoto David Magnusson

Foto David MagnussonFoto David Magnusson

Lees het hele artikel van Guus Valk in de digitale editie van NRC Handelsblad.