Ik beken: ik ben een onvervalste Tourleek

Ik zal u iets bekennen: ik ben een onvervalste Tourleek. Mijn enige Tourervaringen zijn de momenten waarop ik als broekventje aan de hand van mijn vader urenlang in de zon stond in oorden als Alès, wachtend op die vijftien of twintig seconden waarin ik vanachter de dranghekken de voorbijrazende renners zou aanschouwen. Gelukkig werd die

A fan disguised as a pirate runs next to overall leader's yellow jersey, British Bradley Wiggins riding in the pack during the 194,5 km and tenth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Macon and finishing in Bellegarde-sur-Valserine, center eastern France, on July 11, 2012. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
A fan disguised as a pirate runs next to overall leader's yellow jersey, British Bradley Wiggins riding in the pack during the 194,5 km and tenth stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Macon and finishing in Bellegarde-sur-Valserine, center eastern France, on July 11, 2012. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE Foto AFP / Lionel Bonaventure

Ik zal u iets bekennen: ik ben een onvervalste Tourleek.

Mijn enige Tourervaringen zijn de momenten waarop ik als broekventje aan de hand van mijn vader urenlang in de zon stond in oorden als Alès, wachtend op die vijftien of twintig seconden waarin ik vanachter de dranghekken de voorbijrazende renners zou aanschouwen. Gelukkig werd die wachttijd opgevuld met een reclamekaravaan. Ik was vooral blij met de Franse hazelnootpasta die werd rondgestrooid. Die had je niet in Nederland.

Eerder deze week kreeg ik na een stukje over technisch directeur Erik Breukink van de Rabobankploeg, die ik omschreef als een man zonder passie, het verwijt dat ik een “pseudokenner” ben. Dit is natuurlijk geheel terecht. Ik heb inderdaad geen enkel recht van spreken.

Hiermee bevind ik me in goed gezelschap: Steven Rooks heeft evenmin recht van spreken. Dat vindt Erik Breukink. In het Algemeen Dagblad zei Breukink gisteren: “Steven Rooks? Het interesseert me niet zo wat Steven Rooks zegt. Moet ik die serieus nemen? Een weinigzeggend persoon in het geheel, die ook al jaren uit de wielersport is. Ik zie hem nooit. Die gaat dan een beetje interessant lopen doen. Ieder zijn mening, maar dat vind ik een beetje zwak.”

Je hebt helemaal gelijk, Erik. Wie is die Rooks nou helemaal? Hij won Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race en de bolletjestrui in de Tour de France van 1988, maar ja, hij is al jaren uit de wielersport. Dan moet je je mond houden.

Ik heb zelfs nooit in die wielersport gezeten – moet je nagaan.

In Alès won overigens de Italiaan Moreno Argentin. Toen alle renners al voorbij waren en mijn vader en ik weer terug naar de auto wilden lopen, zag ik ineens nog een TVM-renner langsrijden, helemaal alleen, vele minuten na het peloton. Het was Rob Harmeling. Ik zal me verder onthouden van een mening over hem.