Tijdschriftwaardig koken

None

Vroeger namen mijn ouders mij altijd mee op vakantie naar Frankrijk. Al vanaf het begin van mijn leven wordt elk jaar traditiegetrouw de sleurhut van stal gehaald en ’s zomers in slakkengang richting het zuiden van Europa getjoekt. Ik heb inmiddels de leeftijd bereikt dat ik tijdens deze kampeertrips niet meer standaard de achterbank bezet, maar mijn ouders gaan nog trouw elk jaar op pad.

Omdat het ouderlijk echtpaar overduidelijk nogal fan is van de Franse levensstijl, wordt er elke keer een flinke hoeveelheid Franstalige tijdschriften over het goede Franse leven ingeslagen. Deze blaadjes zijn van kaft tot kaft gevuld met dromerige foto’s van jaloersmakende villa’s aan het strand, schattige bakstenen huisjes in de bergen en rustieke tuinen vol met wilde bloemen en vlinders.

Ik wil zelf soms ook nog wel eens een blik werpen op de veelgeprezen blaadjes van mijn ouders. Maar terwijl mijn moeder mijmert over een vakantiehuisje tussen de lavendelvelden en vaak blijft hangen bij plaatjes van de stylish landhuisjes, blader ik over het algemeen vaak snel door naar de laatste pagina’s: waar de recepten staan.

Van het landelijke wonen zelf word ik namelijk niet heel warm, maar van de ‘cuisine’ wel. Want het mooie is dat je niet per se een dromerig landhuisje nodig hebt om iets tijdschriftwaardigs te koken; het kan ook best in je eigen Hollandse minikeuken. In het archief van mijn moeder vond ik bijvoorbeeld een heerlijk recept voor gegratineerde zalm gevuld met spinazie. En dat smaakte in mijn eigen Hollandse appartementje ook bijzonder lekker.

Was de spinazieblaadjes en verwijder de steeltjes. Stoom de spinazie in een stoompan. Wie er geen heeft kan hetzelfde effect bereiken door een pan water aan de kook te brengen, er een stoommandje of zeef in de hangen en deze met spinazie te vullen. Zet de deksel op de pan en laat de spinazie in zeven minuten slinken. Bereid in de tussentijd een bechamelsaus. Smelt hiervoor de roomboter in een sauspannetje en maak er een glad papje van door de bloem erdoor te roeren. Verdun steeds met een scheutje melk tot een egale saus ontstaat. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat en peper en zout.

Haal de spinazie weer tevoorschijn, leg een plukje op een plak zalm en rol op. Leg de rolletjes stevig tegen elkaar in een ingevette ovenschaal en bedek met de bechamelsaus. Maak af met de geraspte kaas.

Bak vervolgens vijftien minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden en serveer direct.

    • Stéphanie Versteeg