Theater

Wiener Wald

In de regie van Frances Sanders is Verhalen uit het Weense Woud (1931) van Ödön von Horváth een boosaardig sprookje. Marianne, dochter van de Toverkoning, krijgt een kind van een malafide charmeur. Haar vader verstoot haar. Met opmerkelijk weinig effecten ontvouwt zich het verhaal over Marianne en de andere personages, gelukzoekers en armoedzaaiers. Moeiteloos zet de groep sterke acteurs die berooide samenleving neer. De crisis heerst alom. Gedurfd van Sanders om in het Amsterdamse Bos zo’n somber, actueel stuk te tonen. De parallellen tussen de jaren dertig en nu zijn indringend.

T/m 1/9. Inl.: bostheater.nl

Comedy of errors

Vaart, humor en zelfs een vleugje actualiteit kenmerken deze Comedy of errors bij het Shakespearetheater Diever. De Komedie van Misverstanden (ca. 1592) is een van Shakespeares vroegste komedies. Regisseur en vertaler Jack Nieborg treft de juiste lichtvoetige toon, volop voorspelbare grappen en doldwaze invallen. Soms is de scherts iets te overheersend. Tegen het einde neemt wanhoop toe, en wordt de komedie even grimmig.

Inl.: shakespearetheaterdiever.nl

Parade Den Haag

Rondreizend festival De Parade staat nog t/m 15 juli in het Westbroekpark in Den Haag, nabij Scheveningen. Geniet daar onder meer van voorstellingen als ‘De geluk is een Cadeau Show’ van Art-Jan de Vries Who’s afraid of John and Yoko van Raymonde de Kuyper en George van Houts.

Inl.: deparade.nl

Over het IJ-festival

Ook nog t/m 15 juli: het feestelijke locatietheaterfestival Over het IJ, op het NDSM-terrein in Amsterdam. De twintigste editie kent een iets andere opzet, met maar drie grote voorstellingen en veel jong talent, die niet altijd even goed uitpakt. Maar er valt nog genoeg te genieten.

Inl.: overhetij.nl