Syrische gezant naar oppositie overgelopen

Enkele dagen na de desertie van een vriend van de Syrische president Bashar al-Assad is voor het eerst een Syrische ambassadeur naar de oppositie overgelopen.

De Syrische ambassadeur in Irak, Nawal al-Fares, maakte zijn opstappen bekend in een verklaring die door de Arabische satellietzender Al-Jazeera werd uitgezonden. Fares, een vroegere provinciegouverneur met nauwe banden met de veiligheidsdiensten, zei daarin dat hij zich voegde bij „de revolutie” in Syrië. Ook riep hij alle Syriërs op Assad in de steek te laten die hij „een dictator die zijn volk doodt” noemde.

Evenals Assads vriend Manaf Tlass, die naar Parijs is gevlucht, is Fares lid van de sunnitische elite die een minderheidspositie innneemt in het overwegend alawitische regime.

In tegenstelling tot het Libische regime dat vorig jaar heel snel na het begin van de opstand uit elkaar begon te vallen, heeft het Syrische bewind wel tienduizenden militairen uit minder belangrijke legereenheden verloren, maar waren tot deze week geen belangrijke functionarissen vertrokken. De Syrische oppositie voorspelde dat er nu een stroom deserties zal komen, maar dat moet worden afgewacht.

In tegenstelling tot Fares heeft Tlass, een brigadegeneraal in een elitekorps, zich vooralsnog niet bij de oppositie gemeld. Hij heeft het stilzwijgen bewaard over zijn plannen.

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties willen westerse landen het Syrische bewind dwingen op straffe van sancties het gebruik van zware wapens tegen rebellen te staken. Maar er is geen teken dat Rusland en China daarmee zullen instemmen. (Reuters, AP, AFP)