Spanje gaat 65 miljard bezuinigen

De maatregelen worden in de komende tweeënhalf jaar uitgevoerd.

Madrid. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gisteren een pakket van 65 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen gepresenteerd. Het pakket moet de eurocrisis bezweren, maar Spanje loopt het risico door de maatregelen in een diepe recessie te raken.

De maatregelen betreffen onder meer een verhoging van de btw van 18 naar 21 procent, het schrappen van belastingvoordelen voor huizenkopers, het sluiten van enkele staatsbedrijven, een korting van 20 procent op de subsidies aan politieke partijen en vakbonden, het afbouwen van werkloosheidsuitkeringen, het terugdringen van het aantal lokale overheden en het schrappen van de eindejaarsbonus voor bepaalde ambtenaren.

De afgelopen dagen liep de rente op Spaanse staatsschuld weer hard op. Bij de vergadering van Europese ministers van Financiën eerder deze week in Brussel werd afgesproken dat Spanje nog voor het eind van deze maand in aanmerking komt voor 30 miljard euro van de in totaal 100 miljard aan steun uit het Europese noodfonds. Tegelijk werd afgesproken dat Spanje niet al in 2013, maar pas een jaar later zijn begrotingstekort weer onder de 3 procent moet hebben.

Het pakket is de vierde reeks maatregelen van de in december aangetreden premier Rajoy in zeven maanden tijd, en in omvang het dubbele van de bezuinigingen die eerder werden aangekondigd. Het pakket moet de komende tweeënhalf jaar worden uitgevoerd. NRC