Rolland wint zware Alpenetappe - Evans verliest terrein op gele trui

De Fransman Pierre Rolland (Europcar) heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. In de zware Alpenrit naar La Toussuire zette gele truidrager Bradley Wiggings zijn tot vandaag belangrijkste belager in het algemeen klassement, Cadel Evans, op bijna anderhalve minuut.

Gele truidrager Bradley Wiggins tijdens de elfde etappe van de Tour de France. Foto AFP / Joel Saget

De Fransman Pierre Rolland heeft de elfde etappe in de Tour de France gewonnen. In de zware Alpenrit naar La Toussuire zette gele truidrager Bradley Wiggings zijn tot vandaag belangrijkste belager in het algemeen klassement, Cadel Evans, op bijna anderhalve minuut. Wiggans´ ploegmaat Chris Froome schuift op naar de tweede plek.

Titelverdediger Evans (BMC) staat nu vierde in het algemeen klassement. Ook Vincenzo Nibali passeert hem daarin. Wiggins (TeamSky) mocht ploeggenoot Froome danken voor het kopwerk dat hij voor de gele truidrager verzette in de slotkilometers, waarin het groepje met onder andere Froome, Nibali en Wiggins weg wist te rijden van Evans.

Rolland (Europcar) kwam na een rit van 148 kilometer solo als eerste over de finish. Al ging hij eerder in de etappe in een afdaling nog onderuit.

De valpartij van Rolland:

Bijltjesdag in Ronde van Frankrijk

Tegen de tijd van de finish van Rolland waren veel andere renners al lang afgestapt. Het was bijltjesdag. De Nederlandse Rabobank-renner Bauke Mollema en de twee Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Rob Ruijgh verlieten al vroeg de koers en daarmee de Ronde van Frankrijk. De renners hadden zich onvoldoende weten te herstellen na de zware valpartijen in de eerste Tourweek. Ook Mark Renshaw (Rabobank) en Gustav Larsson (Vacansoleil) stapten af.

De relatief korte bergrit over vier cols (waarvan twee van de buitencategorie) was vanaf het begin een turbulente. Robert Gesink was verrassend genoeg degene die de lont kort na de start in het kruitvat stak. De kopman van Rabobank had het de afgelopen dagen zwaar gehad en besloot in de koninginnenrit in de aanval te gaan. Zodra er een kopgroep was gevormd, moest de Varssevelder echter vrijwel meteen afhaken.

In de kopgroep was namens Nederland daarna alleen nog Laurens ten Dam vertegenwoordigd. De Raborenner moest op weg naar de top van de Col du Mollard zijn medevluchters laten gaan.

Gesink probeert aan begin van koers te ontsnappen:

Kortstondige aanval van Evans:

Froome moet inhouden

Evans probeerde halverwege de etappe vanuit die kopgroep aan te vallen, maar zijn poging werd al snel weer afgeslagen. In het vervolg probeerden ook Nibali, Jurgen van den Broeck en Janez Brajkovic tijd te winnen op de gele trui. Hun ontsnappingen mislukten vooral omdat Froome erg sterk was. De Brit reed zelfs even zo hard dat ook Wiggins hem niet meer kon volgen, maar kreeg op tijd een seintje dat hij in moest houden.

Uiteindelijk bleven er vier man over. Rolland demarreerde op de slotklim. Tijdens de slotkilometers kwam de voorsprong van Rolland mede door dat gedwongen inhouden van Froome niet meer in gevaar. De Fransman kwam solo boven in La Toussuire.

Daarachter werd Thibaut Pinot, de winnaar van zondag, tweede op 55 tellen. Hij bleef Chris Froome net voor. Bradley Wiggins had twee seconden meer nodig voor de etappe. Evans kwam op 2.23 als elfde over de streep.

Na vorig jaar gewonnen te hebben op Alpe d’Huez boekte Rolland dus opnieuw een zege in een Alpenrit. Voor de tweede dag op rij wist daardoor een renner van de kleine Franse Europcar-ploeg de ritzege te pakken.

Uitslag etappe 11: Albertville - La Toussuire - (148KM)
1. Pierre Rolland (Frankrijk/Europcar) in 4u43m54s
2. Thibaut Pinot op 55s
3. Chris Froome z.t.
4. Jurgen Van den Broeck op 57s
5. Vincenzo Nibali z.t.

Algemeen klassement na rit 11
1. Bradley Wiggins in 48u43m53s
2. Chris Froome op 2m05s
3. Vincenzo Nibali op 2m23s
4. Cadel Evans p[ 3m19s
5. Jürgen Van den Broeck op 4m48s

Bron: www.cyclingnews.comBron: www.cyclingnews.com

    • Niels Posthumus