Ridder Parzival en jonkvrouw Cornelissen

None

Parzival in het paradijs. Kijk hem schitteren, hij fonkelt van staart tot neus. Wat een spiermassa, wat een ontspanning en wat een zelfvertrouwen. Hij straalt macht uit. Hij waakt over zijn baasje, die even bijkomt na een slopende rit. Laat dat maar over aan Parzival, de oude krijger.

De vijftienjarige Parzival is al tien jaar het paard van dressuuramazone Adelinde Cornelissen (33). De afgelopen jaren wonnen ze bijna alles wat er te winnen viel in de dressuursport. Een twee-eenheid, dat zijn ze. Ieder tikje, iedere aanwijzing wordt meteen begrepen. Chemie op het hoogste niveau.

De terugkeer in het bos van ridder Parzival, met jonkvrouw Cornelissen, zo zou je de foto ook kunnen zien.

Want Parzival is vernoemd naar een van de ridders van koning Arthur, de legendarische Keltische vorst die in de vijfde eeuw na Christus Brittannië verdedigde tegen de Saksen en Picten. Koning Arthur ging volgens de mythe met zijn ridders van de Ronde Tafel op zoek naar de Heilige Graal, waaraan bijzondere krachten werden toegekend.

Ridder Parzival zou zijn opgegroeid in de bossen – sociaal afgezonderd. Op een dag ontmoette hij daar een ridder, die hem overhaalde naar het hof van Arthur mee te gaan. Zijn levensverhaal is aan het begin van de dertiende eeuw beschreven door Wolfram von Eschenbach in de versroman Parzival. Het verhaal vormde de belangrijkste inspiratiebron voor Richard Wagner tot het schrijven van de opera Parsifal.

Terug naar het paard. Parzival (een ruin – een gecastreerd mannelijk paard) moet vaak wennen aan zijn omgeving. Als hij een voor hem onbekende piste binnenloopt, wil hij nog wel eens schokkerig reageren. Maar is hij er eenmaal vertrouwd, dan is Parzival een van de besten. Met de koele Cornelissen, oud-lerares Engels, is hij straks een van de topfavorieten voor de Olympische Spelen. Dan moeten ze pieken. Dat zal geen probleem zijn.

Ridders staan er altijd op het moment dat het moet.

In aanloop naar de Olympische Spelen (27 juli-12 augustus) publiceert nrc.next iedere dinsdag en donderdag foto’s van Nederlandse deelnemers. De foto’s zijn gemaakt voor het fotoboek Olympisme, over bloed zweet en tranen van Lars van den Brink en Tom van Heel. Kijk op www.olympisme.eu

    • Steven Verseput