Ratko Mladic opgenomen in ziekenhuis als voorzorgsmaatregel

838e3dc13140f6a706700784e.jpg Caption: This video image made available by The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY, shows former Bosnian Serb military chief Ratko Mladic in the court room in The Hague, Netherlands Monday July 9, 2012. Mladic faces 11 charges of genocide, war crimes and crimes against humanity. He denies wrongdoing. (AP Photo/ICTY VIDEO)
838e3dc13140f6a706700784e.jpg Caption: This video image made available by The International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, ICTY, shows former Bosnian Serb military chief Ratko Mladic in the court room in The Hague, Netherlands Monday July 9, 2012. Mladic faces 11 charges of genocide, war crimes and crimes against humanity. He denies wrongdoing. (AP Photo/ICTY VIDEO) Ratko Mladic tijdens een zitting in het Joegoslaviëtribunaal, 9 juli 2012. Foto AP

Ratko Mladic is vanochtend in het ziekenhuis opgenomen als voorzorgsmaatregel opgenomen nadat hij onwel werd tijdens de zitting in zijn proces voor het Joegoslaviëtribunaal.

Dat meldt persbureau AP. Mladic werd na medisch onderzoek ter plekke doorgestuurd naar het ziekenhuis. De oud-generaal kampt sinds zijn arrestatie vorig jaar in Servië met een zwakke gezondheid. Hij was zestien jaar op de vlucht op de autoriteiten. Mladic heeft meerdere malen aangegeven dat hij te ziek is om terecht te staan voor het Tribunaal. Hij zou nog lijden aan de gevolgen van een beroerte, heeft problemen met zijn tanden en is al eerder opgenomen in het ziekenhuis met longonsteking.

Er bestaan zorgen dat Mladic mogelijk het proces niet overleeft gezien zijn gezondheidsklachten. Dat was ook het geval bij de oud-president van Servië, Slobodan Milosovic. Die stierf in 2006 in zijn Scheveningse cel tijdens het almaar uitdijende proces. Om die reden riep Serge Brammertz, hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, vorig jaar op tot het binnen afzienbare tijd afronden van het proces tegen Mladic.

De afgelopen dagen ging in Den Haag het proces tegen voormalig generaal Ratko Mladic verder met het horen van twee getuigen. Het Tribunaal mikt erop dat het proces tegen Mladic morgen weer hervat wordt.

Mladic (70), had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden, weggevoerden en vermoordden. De voormalig generaal wordt verdacht van genocide, moord en vervolging van moslims tijdens de oorlog in 1992-1995. De gebeurtenissen in Srebrenica worden beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Mladic werd eind mei vorig jaar gearresteerd.