PVV'er De Mos voert actie om toch op de lijst te komen

Kansloos is hij niet, denkt het afgedankte PVV-Kamerlid Richard de Mos. „Geert houdt wel van een politieke stunt.” Dus hoopt de Hagenaar dat hij met zijn internetactie toch nog een plekje op de kandidatenlijst van de PVV voor de verkiezingen van 12 september kan bemachtigen.

De Mos, bekend om zijn fanatisme en onparlementaire taalgebruik – en omdat hij loog over zijn cv – werd door PVV-leider Wilders niet op de lijst gezet.

Vanochtend opende De Mos een website, houddemosindekamer.nu, via welke mensen steunbetuigingen direct naar Wilders kunnen sturen. De Mos heeft er al „honderden” voorbij zien komen. Zijn plan is dat Wilders toegeeft en hem op plaats 50 zet, waarna De Mos met voorkeurstemmen alsnog de Kamer haalt. Op zijn site staan complimenten van VVD-prominent Hans Wiegel en CDA’ers Joop Atsma en Henk Bleker, opgetekend door De Telegraaf.

Nog steeds weet De Mos niet precies waarom hij in ongenade viel. Toen Wilders hem afbelde, was het verhaal dat de 36-jarige De Mos niet paste in de verjonging die Wilders wilde. „Geen geloofwaardige reden”, zegt De Mos. „Ik heb hem daarna nog eens gesproken, maar ben toen ook niet bevredigd huiswaarts gekeerd.” De echte reden zegt De Mos niet te weten.

Hij denkt wel dat zijn neiging om media te woord te staan „ongetwijfeld mee heeft gespeeld”. Op zijn openheid, in onder meer deze krant en het tv-programma Pauw en Witteman, kreeg hij veel kritiek. Maar De Mos heeft geen spijt: „Ik heb de media nodig om mijn punt te maken. Ik praat gewoon met mensen. Ik heb toch niets te verbergen?”

De Mos wil ook wel de „hand in eigen boezem” steken. „Richard de Mos is niet de meest makkelijke jongen.” En toen hij door de PVV „voor de klas werd weggeplukt”, moest hij „in korte tijd leren zwemmen”. Toen heeft hij vast fouten gemaakt. Maar hij is gegroeid, zegt hij. „Heel veel mensen zien mij wel zitten.”

Wilders reageerde niet op een verzoek om commentaar.