Presentatie nieuw Reve-boek tijdens Manuscripta

Reve-liefhebbers krijgen later dit jaar waar voor hun geld. Naast een intiem portret van de relatie tussen Joop Schafthuizen en Gerard Reve in deel 3 van Nop Maas’ langverwachte Reve-biografie, doen ook ex-partners Teigetje en Woelrat in Ons leven met Reve een boekje open over hun relatie met de volksschrijver. Gerard Kornelis van het Reve (1923-2006) vertrok in

Teigetje en Woelrat/ Foto uitgeverij Balans

Reve-liefhebbers krijgen later dit jaar waar voor hun geld. Naast een intiem portret van de relatie tussen Joop Schafthuizen en Gerard Reve in deel 3 van Nop Maas’ langverwachte Reve-biografie, doen ook ex-partners Teigetje en Woelrat in Ons leven met Reve een boekje open over hun relatie met de volksschrijver.

Gerard Kornelis van het Reve (1923-2006) vertrok in 1964 uit Amsterdam, die ‘verdoemde stad’, om met zijn nieuwe partner Willem Bruno van Albada (Teigetje) intrek te nemen in een daglonershuisje in het Friese katholieke gehucht Greonterp. Reve woonde daar 7 jaar. In zijn laatste 2 jaar in Friesland woonde Hendrik Lambertus van Manen (Woelrat) bij beide mannen in.

Dat daglonershuisje werd al snel omgedoopt tot ‘Huize Het Gras’, waarover in 2007 al een fotoboek verscheen, met begeleidende tekst van Teigetje en Woelrat. Na het vertrek van Reve uit Friesland richtte Bruno van Albada en Lambertus van Manen een eigen modemerk op. De Friese periode was volgens hen in het leven van Reve ‘eigenlijk de gelukkigste’. Ons leven met Reve zal op 1 september tijdens het publieksfestival Manuscripta, de jaarlijkse traditionele opening van het boekenseizoen, om 16.30 uur worden gepresenteerd.

De CPNB heeft deze week al bekend gemaakt welke auteurs zullen verschijnen op Manuscripta. Onder anderen René Appel, Gouden Strop-winnaar Bram Dehouck, Nico Dijkshoorn, Anna Enquist, Ronald Giphart, Renske de Greef, Arthur Japin, Oek de Jong, Geert Mak, Simone van der Vlugt en Tommy Wieringa worden in het weekend van 1 en 2 september geïnterviewd. Ook wordt er door de schrijvers voorgelezen, gesigneerd, lezersvragen beantwoord en gedebateerd.

Buitenlandse gasten zijn onder andere de Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón en de Britse Man Booker Prize winnaar Julian Barnes, die tijdens Manuscripta de Europese Literatuurprijs 2012 in ontvangst zal nemen voor zijn roman Alsof het voorbij is.

De 6e editie van Manuscripta vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. De zaterdag en zondag zijn beiden toegankelijk voor publiek, boekenvakkers en media. De kaartverkoop is gestart via www.manuscripta.nl.

 

    • Roderick Nieuwenhuis