Peugeot schrapt achtduizend banen

Werknemers van Peugeot-Citroën demonstreren bij de fabriek in Aulnay, nadat de autofabrikant vandaag bekendmaakte achtduizend banen te schrappen.
Werknemers van Peugeot-Citroën demonstreren bij de fabriek in Aulnay, nadat de autofabrikant vandaag bekendmaakte achtduizend banen te schrappen. Foto AFP / Martin Bureau

De Franse autoproducent Peugeot-Citroën schrapt achtduizend banen in Frankrijk en sluit zijn fabriek in de plaats Aulnay. Reden is de tegenvallende autoverkoop in Europa, waardoor het bedrijf met overcapaciteit kampt. Dat maakte Peugeot vandaag bekend.

De vakbonden leggen zich niet neer bij de sluitingsplannen, en bereiden protestacties voor. De ontslagen zijn onderdeel van een reorganisatieplan dat tot een kostenbesparing van een miljard euro moet leiden. Peugeot moet bezuinigen omdat het zijn verkopen op jaarbasis met tien procent zag teruglopen in de eerste helft van dit jaar.

Het bedrijf verwacht daardoor een operationeel verlies van zevenhonderd miljoen euro over die periode. Sinds medio vorig jaar raakt Peugeot maandelijks tweehonderd miljoen euro kwijt aan de financiering van zijn lopende uitgaven.

    • Lex Boon