‘Overheid vordert 4,5 miljard euro terug van fraudeurs’

De overheid heeft vorig jaar voor ruim 4,5 miljard euro aan illegaal en crimineel geld teruggevorderd. Het gaat onder meer om misdaadgelden en onterecht opgestreken uitkeringen en subsidies, schrijft De Telegraaf vandaag.

De Belastingdienst haalde met naheffingen, navorderingen en boetes ruim vier miljard terug. De rest komt onder meer uit de inzet van het strafrecht. Volgens de krant blijft het totaalbedrag achter bij 2010, maar werd er wel voor tweehonderd miljoen euro meer aan boetes uitgeschreven.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de cijfers voor het eerst over de hele linie in kaart gebracht. Minister Ivo Opstelten (VVD) stuurt ze later vandaag naar de Tweede Kamer. Volgens hem is ‘het rijksbrede beleid is erop gericht illegaal geld af te pakken’ en ‘daarmee te laten zien en voelen dat het overtreden van de regels niet loont.’