Overgelopen Syrische ambassadeur: Assad alleen weg met geweld

Nawaf Fares in 2009. Foto AFP / Louai Beshara

Het plan van de internationale gemeenschap om het geweld in Syrië te stoppen is onvoldoende. Dat heeft de gisteren overgelopen Syrische ambassadeur voor Irak gezegd. Alleen een vertrek van de Syrische president Bashar Assad is acceptabel. En die vertrekt volgens Fares alleen als hij met geweld wordt gedwongen.

De overgelopen ambassadeur Nawaf Fares zei dat vandaag in een interview met nieuwszender Al-Jazeera. Gisteren maakte hij bekend de kant van de Syrische oppositie te hebben gekozen. Hij zou politiek asiel in Turkije hebben aangevraagd.

Fares zei onder meer tegen Al-Jazeera:

“Er zal nooit een routekaart naar vrede zijn met Assad, want hij vertraagt en negeert elk plan, elk punt waarover internationaal overeenstemming is bereikt. Er is geen manier om hem uit de macht te ontzetten zonder geweld, en de bevolking van Syrië weet dit.”

In ook verderop in het interview haalde Fares scherp uit naar Assads regime.

“Wat is er eervol aan om landgenoten te vermoorden? Waar is de nationale trouw? De natie is het gehele volk en niet één persoon in het bijzonder. Trouw moet je zijn aan het volk en niet aan een dictator die zijn bevolking vermoordt.”

Ondanks de internationale druk op het regime van Assad lopen nog altijd maarr weinige hoge functionarissen over. Oppositieleiders hopen dat het vertrek van Fares anderen ertoe verleidt ook het regime de rug toe te keren.

Toch is Fares wel al de tweede hooggeplaatste Syriër binnen afzienbare tijd die overloopt naar de oppositie. Brigadier generaal Manaf Tlass, een vertrouweling en de zoon van een voormalig minister van Defensie, ontvluchtte Syrië vorige week. Hij heeft echter nog geen openbare uitspraken gedaan sinds zijn vlucht.

    • Niels Posthumus