Op, on der en aan zee

Professor Plons, de afdeling voor kinderen in het Maritiem Museum in Rotterdam, is vernieuwd.

foto Fred Ernst

De tentoonstellingsruimte van het museum, waar kinderen al spelend leren over het leven op zee en in de haven, werd twintig jaar geleden voor het eerst geopend. Sindsdien kwamen er anderhalf miljoen kinderen op bezoek. De spullen waren door het intensieve gebruik versleten. Het werd dus tijd voor vervanging.

Op de tentoonstelling draait alles nu om het leven van Professor Plons en zijn vrienden. Die vrienden zijn het technische hulpje van de professor, Mecha Mo, zijn hond Dobber, het zeilmeisje Sai-Ling, Kapitein Kurk (een opa-achtige figuur die van gezelligheid en lekker eten houdt) en Schurk Scheurbuik, die de professor regelmatig het leven zuur maakt. Ze hebben allemaal een eigen boot, waarop van alles te beleven is.

In de zeilboot van Sai-Ling kun je bijvoorbeeld leren om bijzondere knopen te leggen, bij Kapitein Kurk kun je vissen vangen en koken in zijn kombuis (de scheepskeuken). Bij de professor zelf mag je zijn sciencefictionachtig onderzoeksschip besturen. De professor heeft een hele collectie rariteiten die hij heeft verzameld tijdens zijn reizen over de wereld. Die staan in zijn schip uitgestald. Zo maak je meteen kennis met de verzameling van het Maritiem Museum.

Het spannendst is de onderzeeër van Schurk Scheurbuik waarin hij alle schatten heeft verborgen die hij van professor Plons en zijn vrienden heeft gestolen. Eigenlijk heeft hij daar zijn eigen museumpje.

Het Maritiem Museum heeft bij het ontwerpen van de nieuwe doe-tentoonstelling, die geschikt is voor kinderen van groep 1 tot en met 6, samengewerkt met De Margriet, een Rotterdamse basisschool. Studenten van de lerarenopleiding praatten met de kinderen over het leven op zee en in de haven. Zo ontdekten zij dat kleuters vooral willen weten welke soorten schepen er zijn, terwijl kinderen in groep 3 en 4 nieuwsgierig zijn naar de haven en de containers die daar worden overgeladen en opgeslagen. In groep 5 en 6 hadden de kinderen veel belangstelling voor de landen waar al die spullen vandaan komen. In de tentoonstelling is met al die interesses rekening gehouden.

De kinderen van De Margriet hielpen ook mee met bedenken hoe de boten eruit zouden moeten zien. De museummedewerkers wilden voor de professor bijvoorbeeld een ouderwets, 18de-eeuws schip maken. Maar de kinderen vonden dat de professor een modern, stalen schip moest krijgen, met computers aan boord. Het museum heeft dat advies opgevolgd.

De kinderen van De Margriet mochten de tentoonstelling ook als eerste uitproberen. Vooral het buitengedeelte viel in de smaak. Er staan beweegbare hijskranen, boten en rolbanden, waarmee je zelf goederen uit de haven kunt verplaatsen. Alle dozen, zakken en vaten hebben etiketten die echt kunnen worden gescand. Dat mag je zelf doen, en dan zie je op een computerscherm meteen wat er in de verpakking zit en waar het vandaan komt.

Wie na afloop moeilijk afscheid kan nemen van Professor Plons, kan zich aanmelden voor de Spetterclub. Je krijgt dan een (gratis) Spetterpas, waarmee je korting krijgt op allerlei activiteiten in het museum, digitale flessenpost (e-mails met nieuws) en een vriendenboekje waarin Professor Plons en zijn vrienden alvast hebben geschreven. Raad eens wat de lievelingsdieren zijn van Schurk Scheurbuik... Juist: kwallen en haaien!

Claudia Kammer

Professor Plons in Maritiem Museum Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u.