Bijltjesdag duurt voort: ook onze laatste favoriet Gesink stapt af

Robert Gesink tijdens de achtste etappe. Foto Reuters/Denis Balibouse

Rabobank-renner Robert Gesink keert, in navolging van onder anderen Bauke Mollema, niet meer terug na de elfde etappe van deze Tour de France. Dat zei hij vandaag na als 79ste gefinisht te zijn op 29.32 van ritwinnaar Pierre Rolland.

Niet alleen Mollema stapte eerder uit op deze bijltjesdag, Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Rob Ruijgh stopten er mee, net als Mark Renshaw (Rabobank) en Gustav Larsson.

Met het afhaken van Mollema en Gesink is de kans op een Nederlandse etappe-overwinning deze Ronde van Frankrijk volgens NRC-verslaggever Maarten Scholten wel heel erg klein geworden.

Aanvallend van start, tot vorming kopgroep

Robert Gesink, de laatste nog overgebleven favoriet van ons land, begon vandaag fel: hij was verrassend genoeg degene die de lont kort na de start in het kruitvat stak. De kopman van Rabobank had het de afgelopen dagen zwaar gehad en besloot in de koninginnenrit in de aanval te gaan. Zodra er een kopgroep was gevormd, moest de Varssevelder echter vrijwel meteen afhaken.

De renner viel vorige week, net als de andere uitgestapte Nederlanders, hard en herstelde daar niet meer van. In het algemeen klassement staat hij 67e op 1:08.50 uur van geletruidrager Bradley Wiggins. Donderdag gaf hij haast een halfuur toe. De eerste week van de Tour werd traditioneel gekenmerkt door veel valpartijen. Vooral de massale valpartij in de zesde etappe veroorzaakte veel schade (en veel uitvallers).

‘laat Gesink zich voortaan eerst richten op andere koersen’

Egon van Kessel, ex-bondscoach zei gisteren tegen sportredacteuren Jens Pauw en Maarten Scholten in NRC Handelsblad dat hij, net als ploegleider Adri van Houwelingen, vindt dat de Raboploeg zich meer moet richten op kleinere rittenkoersen dan de Tour. Ook voor Gesink zou dat volgens Van Kessel een goede stap zijn:

“Ik ben het helemaal eens met de uitlatingen van Adri van Houwelingen. Laat Robert Gesink zich volgend jaar eerst richten op de Ronde van Italië of de Ronde van Zwitserland. Daar doe je vertrouwen op dat je nodig hebt in de Tour. Wat heeft Rabo gewonnen dit voorjaar? Als er geen structurele veranderingen komen bij de technische leiding, blijft het de komende jaren bij dromen.”

Eerder vandaag verklaarde de ploegleider dat Mollema “geparkeerd” stond:

“Het ging helemaal niet meer. Hij heeft zich niet voldoende kunnen herstellen na de zware valpartij. Er is geen tijd voor voldoende herstel.”

Afstappen in Tour altijd een erg pijnlijk moment

NRC-verslaggever Scholten stelt:

“Het is altijd een heel erg pijnlijk moment om af te stappen in de Tour. Maar Mollema en Gesink hikten er al een tijdje tegen aan. En met het oog op het vervolg van het seizoen is het misschien ook niet zo onverstandig.”

Na het afstappen van Gesink, Mollema, Westra en Ruijgh zijn er nog twaalf Nederlanders over in de Tour. Eerder stapten Wout Poels en Maarten Tjallingii af na een valpartij. Met de stop van Gesink is de Raboploeg teruggebracht tot slechts vijf renners.

De kans dat één van de overgebleven Nederlanders in de Ronde van Frankrijk de komende etappes nog zal kunnen verrassen met een ritzege, is volgens Scholten heel erg klein. Hij zegt:

Vandaag was wel heel erg droevig. Verrassingen in de zin van Nederlandse etappe-overwinningen zitten er nu waarschijnlijk niet meer in. Iemand als Laurens ten Dam, meesterknecht van Gesink en Mollema, rijdt natuurlijk wel heel erg goed. Goed genoeg om zijn kopmannen uitstekend te ondersteunen. Maar zijn kopmannen zijn er niet meer.”