Noord-Ierse Oranjemars leidt ook dit jaar tot rellen in Belfast

Ierse relschoppers oog in oog vandaag met de oproerpolitie in Belfast. Foto AFP / Peter Muhly

In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn vandaag na de traditionele jaarlijkse optocht van de Oranjeorde rellen uitgebroken. De ongeregeldheden braken vrijwel meteen uit nadat de protestantse Oranjemannen langs de katholieke wijk Ardoyne waren gelopen.

Gemaskerde jongeren duwden onder meer een brandende auto richting de politie. Een pantservoertuig van die ordetroepen duwde de auto vervolgens aan de kant, waarna een waterkanon het vuur doofde en zijn spuiten op relschoppers richtte die stenen en flessen gooiden. De rellen duurden ruim drie uur lang.

Tienduizenden Noord-Ierse protestanten namen deel aan de traditionele Oranjemars. De marsen zorgen elk jaar voor veel spanningen in Noord-Ierland, dat al sinds zijn ontstaan in 1922 hevige spanningen tussen protestanten en katholieken kent. Uren voor de start van de marsen werden acht Ierse nationalisten opgepakt.

Ook gisteravond al een confrontatie met de politie

Tientallen mannen en jongens hadden gisteravond al in het katholieke westen van Belfast de confrontatie met de oproerpolitie gezocht. Ze gooiden met flessen en stenen. Meerdere agenten raakten lichtgewond.

De onrust laaide op toen tienduizenden Noord-Ierse protestanten bijeenkwamen bij de vreugdevuren die de nacht voor de marsen worden ontstoken.

De Noord-Ierse protestantse Oranjeorde houdt elk jaar op 12 juli parades door Belfast. De Oranjemannen herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II.

Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.

Maatregel om Oranjemars drie uur eerder te plannen tevergeefs

Dit jaar had een door de Britse regering aangestelde commissie geprobeerd de confrontaties tot een minimum te beperken door de Oranjeorde drie uur eerder dan normaal door de wijk te laten lopen. Ook begon een tegendemonstratie door inwoners van het katholieke Ardoyne anderhalf uur later.

De leiders van de Oranjemars zeiden in eerste instantie dat het logistiek onmogelijk was om eerder door de wijk te trekken, maar meldden gisteravond schoorvoetend dat dat zij toch een oplossing hadden gevonden om confrontaties te vermijden. Ze wilden echter niet zeggen wat die oplossing inhield, hetgeen de spanning alleen maar verder deed toenemen.

Gerry Adams, de katholieke leider van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein, heeft beide kampen opgeroepen om gevechten met de politie te vermijden. Hij zei dat de kern van het probleem de weigering is van de protestantse leden van de Oranjeorde om rechtstreeks te onderhandelen met de tegenstanders uit de katholieke wijken.

    • Niels Posthumus