Niet mauwen, het internet veroorzaakt kattenfilmpjesfestival

Foto via Quickmeme.org

Katten. Het internet barst bijna uit zijn voegen van alle katten die er op te zien zijn. Omdat niemand meer om hun pluizige pootjes heen kan, krijgen ze nu ook hun eigen festival: het Walker Open Field’s Internet Cat Video Film Festival.

Het evenement is een kleine stap voor de huiskat (Felis catus) maar een grote stap voor kattenfilmpjes. En nu niet mauwen allemaal in de comments, het internet is nu eenmaal gemaakt voor katten.

Waarom dan een festival? Het zorgt voor een mate van legitimiteit in de hedendaagse popcultuur van de miljoenen kattenfilmpjes, schrijft Wired. Ondanks verwoede pogingen van katten en hun baasjes (bekijk en beluister bijvoorbeeld eens dit arrangement van Arnold Schoenberg’s 1909 op. 11 Drei Klavierstücke) lukt het maar niet om high culture te worden.

Het festival moet daar op 30 augustus in Minneapolis verandering in brengen. En natuurlijk al die kattenliefhebbers (of haters) achter hun computers vandaan halen.

U kunt bijdragen aan deze culturele bestijging door hier uw favoriete kattenfilmpje te nomineren. Dit kan tot 30 juli. Hieronder alvast wat niet-bindend stemadvies:

De nieuwe internetsensatie, de tandloze Lil’Bub:

De kitten die maar blijft mauwen:

Dramatic Cat:

De moederpoes die een slapende kitten knuffelt:

De jagende kat:

De kat op de schildpad:

Of de irritante Nyan Cat:

Update 14.52: in 2009 organiseerde het Nederlandse Upload Cinema overigens ook al een kattenfilmpjes-avond: Pussy Galore.

    • Hans Klis