Bijltjesdag: Mollema, Westra, Ruijgh geven op en verlaten Tour - meer volgen

Het is bijltjesdag in de Ronde van Frankrijk. Onder meer de Nederlandse Rabobank-renner Bauke Mollema en Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Rob Ruijgh verlaten de koers.

during the fourth stage of the Tour de France cycling race over 214.5 kilometers (133.3 miles) with start in Abbeville and finish in Rouen, France, Wednesday July 4, 2012. (AP Photo/Joel Saget,Pool) Bauke Mollema (rechts) na een valpartij in de vierde etappe van de Tour. Foto AP / Joel Saget

Het is bijltjesdag in de Ronde van Frankrijk. De Nederlandse Rabobank-renner Bauke Mollema en Vacansoleil-renners Lieuwe Westra en Rob Ruijgh verlaten de koers. De renners hebben zich onvoldoende kunnen herstellen na de zware valpartijen in de eerste Tourweek. Ook Mark Renshaw (Rabobank) en Gustav Larsson (Vacansoleil) zijn afgestapt.

Vandaag startten de renners nog in de bergetappe naar La Toussuire, maar de Nederlanders stapten na de eerste berg op 30 kilometer al af.

Volgens ploegleider van de Rabobank, Adri van Houwelingen, stond Mollema vandaag geparkeerd:

“Het ging helemaal niet meer. Hij heeft zich niet voldoende kunnen herstellen na de zware valpartij. Er is geen tijd voor voldoende herstel.”

Mollema: ik kwam niet meer vooruit

Telegraaf-journalist Raymond Kerckhoffs:

Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs Mollema: “ik ben al een paar dagen aan het forceren, zo heeft het geen zin meer. Het is niet anders. Ik kan beter goed herstellen.”
Twitter avatar raykerckhoffs Raymond Kerckhoffs Mollema 2: “ik kwam niet meer vooruit. Mijn bovenlichaam, rug en bekken, zitten helemaal vast. Benen waren ook niet goed natuurlijk”

Alle drie de Nederlanders klapten in de eerste week hard tegen het asfalt. Vooral de massale valpartij in de zesde etappe veroorzaakte veel schade (en veel uitvallers). De eerste week van de Tour wordt traditioneel gekenmerkt door veel valpartijen.

Mollema gaf gisteren al aan dat hij “vierkant op de fiets” zat tijdens de etappe gisteren.

Na het afstappen van Mollema, Westra en Ruijgh zijn er nog dertien Nederlanders over in de Tour. Eerder konden Wout Poels en Maarten Tjallingii na een valpartij niet verder.

    • Marije Willems