‘Militair Kroon start schadeprocedure tegen staat’

De Bossche militair kapitein Marco Kroon start binnenkort een schadeprocedure tegen de staat. De procedure volgt op de rechtszaak van Kroon waarin de drager van de Militaire Willemsorde is vrijgesproken van drugsbezit. Dat meldt het dagblad BN/De Stem.

Bij de installatie van Kroon tot compagniescommandant van de Pantserinfanterie in Oirschot kondigden de advocaten Geert-Jan Knoops en Carry Knoops-Hamburger vandaag de procedure aan, aldus BN/De Stem. Volgens de advocaten had Kroon excuses van Justitie verwacht. Zeer recent heeft Justitie laten weten ‘geen gebaar te willen maken’. Daarom is besloten tot een schadevergoeding-procedure.

Kroon: ik ga tot aan de pijngrens en ver daar voorbij

Kroon begon vandaag aan zijn nieuwe functie als commandant van zo’n 150 pantserinfanteristen. Hij zei bij het overnemen van het commando over een compagnie van het 17e Pantserinfanteriebataljon in Oirschot:

“Ik zal me inzetten voor jullie tot aan de pijngrens en ver daar voorbij. We gaan er iets moois van maken.”

In opspraak geraakt door vermeend cocaïnebezit

Er was volgens het ministerie van Defensie veel belangstelling voor de man die in 2009 als eerste in 55 jaar de Militaire Willemsorde kreeg opgespeld vanwege zijn ‘uitzonderlijke daden’ in Afghanistan. Zichtbaar geëmotioneerd zei Kroon:

“Hier heb ik lang op gewacht. Ik ben ontzettend trots dat ik deze mooie club mag leiden.”

De militair kwam kort na zijn huldiging met de hoogste militaire onderscheiding in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit. Daarvan werd Kroon vrijgesproken. Wel werd hij veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.