Met wat voor munten tossen scheidsrechters?

Het EK mag dan net voorbij zijn, maar de voetbalclubs zijn alweer begonnen aan de trainingen voor de nationale competities. Martijn Rijnders uit Den Haag heeft een vraag over de toss die scheidsrechters voor de wedstrijd houden om te bepalen welke kant de ploegen op spelen. Ook voor het nemen van penalties wordt er getosst om uit te maken wie er als eerste moet beginnen. Met wat voor munt doen die scheidsrechters dat, wil Rijnders weten. Gebeurt dat op een EK of WK met de munt van het land waar de wedstrijd wordt gespeeld? En hoe zit dat in de nationale voetbalcompetities?

In de Nederlandse eredivisie hebben scheidsrechters geen speciale munt voor de toss, zo laat Dick van Egmond via e-mail weten. Hij is oud-scheidsrechter en nu coördinator scheidsrechterzaken bij voetbalbond KNVB.

Van Egmond: „Daar zijn geen richtlijnen voor. De één doet dat met een eurostuk, de ander met een speciaal muntje. Dat ging vroeger zo en dat is nu nog steeds zo. Belangrijk is natuurlijk dat een munt twee duidelijk herkenbare kanten heeft.”

Op internetfora circuleren afbeeldingen van munten van wereldvoetbalbond FIFA die tijdens WK’s als tossmunt zouden worden gebruikt. Ook zijn er op de website Refereeworld.com tossmunten te krijgen met een rode en een zwarte kant. Online zeggen scheidsrechters in het amateurvoetbal van alles te gebruiken: van euromunten tot Poolse zloty’s, Mexicaanse peso’s en oude Duitse marken.

Maar zijn er bij EK’s en WK’s dan wel officiële tossmunten die de scheidsrechters dienen te gebruiken? Nee, zegt Rob de Leede. Hij was tijdens het EK in Polen en Oekraïne woordvoerder scheidsrechterszaken voor de Europese voetbalbond UEFA. „Iedere scheidsrechter gebruikt gewoon de munt die hij het prettigst vindt. Ik heb absoluut geen idee welke munten het meest worden gebruikt”, zegt De Leede.

Kortom, hoe precies die scheidsrechters vaak ook zijn: als het op tossmunten aankomt, doen ze zomaar wat.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Wilmer Heck