Meer huizen verkocht door verdere prijsdaling

De daling van de prijzen op de Nederlandse huizenmarkt zet onverminderd door. Uit vanochtend gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal van 2012 met 6,3 procent zijn gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu op 215.000 euro.

Door de economische crisis dalen de huizenprijzen al anderhalf jaar. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker versnelt de prijsdaling op de woningmarkt. „Het realisme in de markt neemt toe”, aldus Hukker in een toelichting op de cijfers. „Mensen zetten hun huis scherper te koop. De dromers verlaten de markt of haken na een adviesgesprek met de makelaar af.”

Het gevolg van die prijsdaling is dat er in het tweede kwartaal van 2012 wel veel meer woningen zijn verkocht. Er werden in het afgelopen kwartaal 22.554 woningen verkocht. Dat is ruim 20 procent meer dan in het eerste kwartaal toen er 18.771 woningen werden verkocht.

Volgens de NVM is de stijging van het aantal woningverkopen het gevolg van realistische prijzen. Ook de onzekerheid over de overdrachtsbelasting speelt volgens Hukker een rol. De vrees bestond dat de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent weer ongedaan zou worden gemaakt. In het Lenteakkoord is afgesproken dat de overdrachtsbelasting permanent wordt verlaagd.

Ger Hukker is niet ontevreden over cijfers in het tweede kwartaal tegelijkertijd waarschuwt hij dat er geen sprake is van een structureel herstel. „We hebben geen indicatie voor een structureel herstel. Veruit de meeste seinen staan op rood”, aldus Hukker. „Dit kwartaal was een klein lichtpuntje. En dat valt extra op als het buiten heel donker is.”

Het gevolg van de aanhoudende prijsdaling is volgens de NVM wel dat de verkoopbaarheid van woningen wel toeneemt. Het afgelopen kwartaal is 1 op de 9 te koop staande woningen verkocht. In het eerste kwartaal van 2012 was dat nog maar 1 van de 10 te koop staande woningen.

Uit de cijfers blijkt ook dat 25 procent van de woningen die te koop wordt gezet binnen 3 maanden wordt verkocht. Volgens Hukker heeft dat alles te maken met de meer realistische prijzen die verkopers hanteren. „In korte tijd een huis verkopen, is goed mogelijk in deze markt”, aldus NVM-voorzitter Hukker. „Een scherpe prijs is hiervoor een voorwaarde.”