Lichaam Arafat voorlopig niet opgegraven

Het lichaam van Yasser Arafat wordt niet opgegraven, althans zeker voorlopig niet. Dat heeft de Palestijnse minister van justitie Ali Mohanna vanmiddag verklaard op een persconferentie, zo meldt persbureau AP.

Eerder deze week was van Palestijnse zijde de suggestie gewekt dat Arafats lichaam zou worden opgegraven om zijn doodsoorzaak te achterhalen. Arafats weduwe Suha heeft daar tijdens een televisie-interview op aangedrongen vanwege de vondst van radioactief polonium-210 op kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Suha Arafat zei dat ze wil dat “de wereld de waarheid te weten komt over de moord op Yasser Arafat”.

De roep om de opgraving van Arafat kwam nadat Al Jazeera ruim een week geleden meldde dat hij in 2004 mogelijk is vergiftigd met het radioactieve polonium. De Arabische nieuwszender deed naar eigen zeggen negen maanden lang onderzoek naar de dood van Arafat. Uit tests in Zwitserland zou nu volgens Al Jazeera blijken dat op de persoonlijke bezittingen van Arafat, waaronder zijn kleren, tandenborstel en zelfs zijn iconische Palestijnensjaal (kaffiyeh), abnormale hoeveelheden van het radioactieve polonium zijn aangetroffen.

Gedetailleerd onderzoek naar de spullen van Arafat suggereert dat Arafat een grote hoeveelheid polonium in zijn lichaam had toen hij stierf, aldus Al Jazeera. In sommige gevallen zou de hoeveelheid polonium tien keer zo hoog zijn geweest als normaal.

Veel Palestijnen hebben altijd geloofd dat Arafat, die van 1996 tot 2004 de president was van de Palestijnse Autoriteit, door de Israëlische geheime dienst is vergiftigd. Israël heeft zich nooit over die beschuldiging uitgesproken.’

Het hoofd van het Instituut voor Stralingsfysica in Lausanne waarschuwde voor al te haastige conclusies en zei dat de bevindingen van zijn instituut op zich geen bewijs zijn voor een vergiftiging.

Mohanna zei vandaag dat eerst het rapport van het instituut in Lausanne grondig bestudeerd zal worden en dat daarna zal worden besloten welke verdere stappen genomen dienen te worden.

Arafat overleed in november 2004 in een ziekenhuis in Parijs. Franse artsen spraken destijds van een hersenbloeding.

    • Annemarie Coevert