Kortkolom economie

Nederlandse export groeit hard

Rotterdam. De Nederlandse export is in mei gegroeid in het hoogste tempo in anderhalf jaar. In vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder voerden Nederlandse bedrijven negen procent meer goederen uit. Ook de invoer nam toe, met zeven procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend. Nederlandse bedrijven exporteerden in mei voor 36,9 miljard euro aan goederen, en voerden voor 33,3 miljard euro aan goederen in. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,6 miljard euro, 0,4 miljard euro meer dan in april. Vooral de waarde van de handel in grondstoffen en minerale brandstoffen nam toe. Dat kwam deels door de forse prijsstijging van olie en benzine. (Novum)

Supermarkten zuiniger met energie

Rotterdam. Nederlandse supermarkten zijn erin geslaagd hun energieverbruik terug te dringen. Afgelopen jaar hebben ze gemiddeld 2,2 procent minder energie verbruikt dan een jaar eerder. „Het streven was 2 procent, dus we hebben aan onze doelstelling voldaan”, zegt Henrieke Crielaard beleidsmedewerker bij het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. In 2010 namen de supermarkten zich voor om tot 2020 elk jaar 2 procent energie te besparen. Supermarkten kunnen op allerlei manieren besparen: led-verlichting in de winkel, koel- en vrieswanden afdekken met deuren of flappen, leidingen isoleren en installaties regelmatig controleren. (NRC)

Amsterdamse raad steunt nieuwe sluis

Rotterdam. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam heeft gisteravond groen licht gegeven voor de verdere voorbereiding van de aanleg van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. Die moet de huidige Noordersluis, die uit 1929 dateert, vervroegd vervangen. De nieuwe zeesluis wordt 500 meter lang, 65 meter breed en 18 meter diep. De Noordersluis kan eigenlijk nog tot 2029 mee. De gemeente Amsterdam wil de aanleg versnellen en draagt daarvoor 130 miljoen euro bij. (NRC)

Banken parkeren minder geld bij ECB

Rotterdam. Banken hebben de afgelopen nacht veel minder geld geparkeerd bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dit kwam door de verlaging van de zogenoemde depositorente door de ECB naar 0 procent. Banken parkeerden aan het einde van de handelsdag 325 miljard euro bij de ECB, tegen 800 miljard euro een dag eerder. (NRC)