Kortkolom buitenland

Mladic ‘uit voorzorg’ in ziekenhuis opgenomen

Den Haag. De Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic is vanochtend „uit voorzorg” in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij had gezegd zich niet goed te voelen, twee uur na aanvang van een zitting in het proces tegen hem bij het Joegoslavië-tribunaal. Mladic (70), die werd onderzocht door een arts van het tribunaal, staat terecht wegens genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij klaagt vaker over zijn zwakke gezondheid. Afgelopen maandag, toen het proces werd hervat, oogde hij fit. (AFP)

Terreurverdachten Gitmo gedrogeerd

Rotterdam. Gevangenen van Guantánamo Bay zijn aanhoudend ondervraagd terwijl ze onder behandeling stonden van krachtige antipsychotica die de mentale vermogens van de gebruiker aantasten. Dat staat in een rapport van het Pentagon dat gisteren openbaar is gemaakt door Truthout, een Amerikaanse website. Ook werd een terreurverdachte verteld dat hij een waarheidsserum kreeg toegediend, in werkelijkheid was het een griepprik. (NRC)

Krant Mexico stopt met nieuws over geweld

Mexico-Stad. De lokale krant El Mañana in de Mexicaanse grensstad Nuevo Laredo stopt met de verslaggeving over het drugsgeweld, nadat de redactie deze week voor de tweede keer in twee maanden werd aangevallen met granaten. Meerdere kranten in het noorden van Mexico schrijven niet langer over de kartels om hun journalisten te beschermen tegen ontvoering en moord. Het is ongebruikelijk dat een krant zo’n besluit publiekelijk aankondigt. (AP)

Libische agenten na brandstichting vast

amman. Meer dan honderd Libische ex-rebellen zijn gisteren in Jordanië aangehouden nadat ze een sportcentrum van de politieschool in Amman in brand hadden gestoken. Volgens Jordaanse veiligheidsfunctionarissen waren ze kwaad omdat hun terugvlucht naar Libië was vertraagd. De Libiërs hadden een opleiding aan de politieschool voltooid. Een eerste groep van 10.000 voormalige rebellen tegen het inmiddels gevallen regime van Moammar Gaddafi arriveerde in april in Amman voor een politie-opleiding. Het Libische interim-bewind hoopt zoveel mogelijk gewapende ex-rebellen in politie en leger op te nemen. (AFP)

Geweld kolonisten tegen Palestijnen stijgt

Ramallah. Militante joodse kolonisten in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever hebben de laatste jaren het aantal aanvallen op Palestijnen opgevoerd, zo hebben Israëlische mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties gisteren gemeld. Volgens de Israëlische organisatie B’Tselem willen de kolonisten zo Palestijnen verdrijven uit gebieden die zij zelf willen overnemen. De kolonisten worden aangemoedigd omdat er nauwelijks straf op staat. (AP)

Vijfde maan ontdekt bij dwergplaneet Pluto

Los Angeles. Er blijkt nog een vijfde maantje om de dwergplaneet Pluto te draaien. Wetenschappers ontdekten de maan op beelden van de Hubble-ruimtetelescoop. Ze speuren de omgeving van de ‘ijsdwerg’ af ter voorbereiding van de aankomst in 2015 van de NASA-ruimtesonde New Horizons, die in 2006 vertrok. Vorig jaar werd ook al een minimaan ontdekt, dat was de vierde. De grootste, Charon, werd in 1978 voor het eerst gezien. De nieuwste maan, die P5 heet in afwachting van een echte naam, heeft een doorsnee van 9 tot 24 kilometer en draait op 47.000 kilometer rond Pluto. (AP)