Kortkolom binnenland

‘Burgemeesters gaan motorclubs niet weren’

Rotterdam. Burgemeesters zullen motorclubs niet op voorhand weren uit de centra van grote steden. Dat zegt Bernt Schneiders, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters, vandaag op de website van weekblad Binnenlands Bestuur. Schneiders reageert op een voorstel van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert, eerder deze week. Volgens Hennis-Plasschaert zouden motorclubs ‘in vol ornaat’ te intimiderend zijn voor het publiek. Schneiders, zelf burgemeester van Haarlem, benadrukt dat burgemeesters gaan over de openbare orde. En het weren van motorclubs kan alleen als er sprake is van „serieuze signalen” dat die orde in het geding is. (NRC)

Oorzaak fatale brand A’dam onduidelijk

Amsterdam. De oorzaak van de woningbrand vorige maand in het centrum van Amsterdam, waarbij twee mensen overleden, blijft onduidelijk. Technisch onderzoek heeft niets opgeleverd en er zijn geen sporen van brandstichting gevonden, meldde de politie vandaag. Bij de brand kwam een 28-jarige Litouwse man om het leven nadat hij uit het raam was gesprongen. Het lichaam van een 30-jarige Litouwse vrouw werd een dag later in het pand teruggevonden. Een na de brand aangehouden Poolse medebewoner is inmiddels geen verdachte meer. (Novum)

Schadelijke Aziatische boktor aangetroffen

Winterswijk. In een boom in Winterswijk zijn Aziatische boktorren aangetroffen. Dat schrijft staatssecretaris Bleker (Landbouw, CDA) de Tweede Kamer. Het insect kan aanzienlijke schade aanrichten aan bomen en struiken. Daarnaast vormt de boktor een risico voor de teelt van en handel in boomkwekerijproducten. Alle bomen en struiken in een straal van 100 meter om de betreffende boom worden verwijderd. (Novum)