Kim laat wereld gissen wie schone naast hem is

Het grillige Noord-Korea stelt de buitenwereld vaak voor raadsels. De laatste dagen dook er een nieuw mysterie op: wie is de elegante jonge vrouw naast Kim Jong-un? Is dat een geliefde? Of een zus?

---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This picture, taken on July 6, 2012 by North Korean official Korean Central News Agency and released on July 9, shows North Korean leader Kim Jong Un (C), accompanied by a young woman, enjoying a demonstration performance given by the newly organized Moranbong band in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA via KNS
---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS This picture, taken on July 6, 2012 by North Korean official Korean Central News Agency and released on July 9, shows North Korean leader Kim Jong Un (C), accompanied by a young woman, enjoying a demonstration performance given by the newly organized Moranbong band in Pyongyang. AFP PHOTO / KCNA via KNS AFP

Op het filmpje van de Noord-Koreaanse staatstelevisie over een bezoek van Kim Jong-un zondag aan het mausoleum van diens vader en grootvader verschijnt ze eerst als een schim op de achtergrond. Maar aan het eind stapt ze alle hoge militairen die hen begeleiden pardoes voorbij en gaat ze als vanzelfsprekend naast Kim staan, op het oog min of meer gelijkwaardig. Zoals ze daags tevoren ook al naast hem was gesignaleerd bij een concert in de hoofdstad Pyongyang.

Wie is die elegante dame met het korte haar en in haar zwarte mantelpak? Is het een minnares? Is de opperste leider van de communistische staat plotseling in het geheim in het huwelijk getreden? Of gaat het om een jongere zuster, die tot dusverre niet in de openbaarheid trad?

Vooral in Zuid-Korea worden verwoede pogingen gedaan de identiteit van de jonge vrouw te achterhalen. Een krant, Dagblad JoongAng, tekende uit de mond van anonieme medewerkers van de inlichtingendienst op dat het om Hyong Song-wol ging, een voormalige popzangeres van het Noord-Koreaanse Pochonbo Elektronische Ensemble. Ze zou onder meer de succesnummers ‘De toekomst is prachtig’ en ‘Fluitende vrijgezel’ hebben vertolkt. Ook zou ze zijn gehuwd met een officier en een kind hebben.

Dezelfde bronnen in Zuid-Korea wisten te melden dat Kim Jong-un, zelf voor zover bekend vrijgezel, al eerder een affaire met de zangeres heeft gehad. Ze beriepen zich op een uitgeweken Noord-Koreaanse artiest die dat in maart zou hebben verklaard. Op last van zijn vader, Kim Jong-il, had de jonge Kim de verhouding met Hyong Song-wol echter beëindigd, aldus de uitgeweken artiest. Na de dood van de oude Kim in december vorig jaar konden de geliefden hun romance ongestoord hervatten.

Sommige Zuid-Koreaanse deskundigen sluiten uit dat Kim zomaar met een vriendin in het openbaar zou verschijnen. Hij moet dus wel getrouwd zijn, menen zij. Maar wat zou er in dat geval zijn gebeurd met de officier en haar kind?

Helemaal overtuigend is de gelijkenis met bekende afbeeldingen van de zangeres bovendien op het eerste gezicht niet. Anderen hangen daarom een minder romantische theorie aan. Het zou slechts om Kims jongere zuster Yo-jong gaan, die een jaar of 25 is, iets jonger dan haar broer. Al is ook dat niet geheel zeker, want de Noord-Koreanen hebben zelfs diens leeftijd nooit openbaar gemaakt. Waarom zijn zus nu plotseling Kim zou vergezellen is eveneens duister. Is het om het beeld bij de Noord-Koreanen te versterken van een warme leider, die niet is gespeend van menselijke gevoelens?

De nieuwe leider staat toch al bekend als een knuffelaar. Bij bezoeken aan fabrieken, legeronderdelen en scholen pleegt hij aanwezigen aan de borst te drukken. Het wachten is nu op een knuffel in het openbaar met de elegante vrouw in het zwart.

    • Floris van Straaten