Kamer akkoord met miljardensteun aan Spanje

Demissionair minister Jan-Kees de Jager debatteert vandaag met de financiële experts in de Tweede Kamer over de miljardensteun aan Spaanse banken. Foto NRC / Maarten Hartman

De Tweede Kamer gaat akkoord met de miljardensteun die de Spaanse banken tegemoet kunnen zien. Dat bleek na het debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager, waarvoor de financieel specialisten terugkwamen van reces.

Een ruime meerderheid steunt de maatregel. Alleen de partijen PVV, SP, Christenunie, SGP, Partij voor de Dieren en de groep Kortenoeven - Hernandez zijn tegen.

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Ex-PVV’er Kortenhoeven hekelt eerst beleid wilders (uit de euro) maar verzet zich net als pvv tegen steun van 100 mrd aan spanje. #esm

Vereiste van de voorstanders is wel dat de harde voorwaarden daadwerkelijk worden gehandhaafd. Zo komt er een bonusverbod en een bovengrens aan de salarissen die bankbestuurders mogen verdienen.

Veel vragen aan de jager

Tijdens het debat uitten de specialisten wel een groot aantal vragen. Vrijwel alle partijen wilden weten waarom de Spaanse banken nu precies dertig miljard euro nodig hebben, meldt politiek redacteur Erik van der Walle op Twitter:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Tweede Kamer wil vooral van minister De Jager weten wat er met 30 miljard euro aan bankensteun gebeurt. Alleen voor herkapitalisatie? #esm

“Waar is dat bedrag op gebaseerd?”, vroeg Mark Harbers (VVD). En waarvoor wordt de dertig miljard precies ingezet, wilde Ronald Plasterk (PvdA) weten. Elly Blanksma (CDA) vroeg zich af of de steun te maken heeft met een kapitaalvlucht naar Noord-Europese landen.

Geen liquiditeitssteun

De Jager ontkende dat sprake was van zogeheten liquiditeitssteun. Het geld mag daarvoor niet worden gebruikt, zei hij stellig:

“Als we vermoeden dat alsnog liquiditeitssteun wordt gegeven, dan zullen we dat blokkeren.”

De dertig miljard euro maken deel uit van de toegezegde honderd miljard en daarvoor gelden dezelfde voorwaarden. Het wordt nu snel ter beschikking gesteld als vertrouwenssignaal naar de markten, aldus de bewindsman.

Elly Blanksma (CDA):

“Een land dat er zo’n zootje van heeft gemaakt kan alleen onder harde condities de hand ophouden. Het is geen vrijbrief dat wij Spanje helpen.”

De Jager zegde toe om garanties te vragen dat het bonusverbod en de maximumsalarissen inderdaad worden nageleefd. De Kamer heeft na afloop van het debat overwogen om moties in te dienen, maar ziet daarvoor geen noodzaak, aldus Van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Overleg in Kamer over Spaanse steun afgelopen, geen behoefte aan moties waarvoor de hele Kamer terug zou moeten komen van reces. #esm

Het debat werd gehouden naar aanleiding van het besluit van de ministers van financiën uit de eurozone dat Spanje waarschijnlijk eind deze maand kan beschikken over een noodpakket van dertig miljard euro. Daarmee kan het land zijn noodlijdende bankensector gaan ondersteunen.

In totaal kan Spanje zo’n honderd miljard euro tegemoetzien uit de Europese noodfondsen. Het is de bedoeling dat de Spaanse banken ook rechtstreeks kunnen worden gefinancierd uit de fondsen, maar daarvoor moet wel eerst Europees bankentoezicht worden opgetuigd. Verschillende partijen wilden weten wanneer dat toezicht een feit is.

    • Annemarie Coevert