Jan van den Broek bouwt kunstmuseum in Lisse

Supermarkttopman Jan van den Broek (67) gaat een privémuseum bouwen in Lisse. Het nieuwe museum, waarin de kunstcollectie van de Jan van den Broek Foundation wordt ondergebracht, krijgt een plek op landgoed Keukenhof en moet over drie jaar klaar zijn. Dinsdag presenteerde Van den Broek de eerste schetsen van zijn museum, dat Lisser Art Museum (LAM) zal gaan heten. Het gebouw, ontworpen door architect Arie Korbee, zal deels in een bestaande heuvel worden ingegraven en gaat beschikken over 2.400 vierkante meter verdeeld over vier etages.

Digros-oprichter Jan van den Broek is de oudste van drie zoons van supermarkteigenaar Dirk van den Broek. Hij heeft in de loop der jaren een omvangrijke collectie opgebouwd met kunstwerken die zijn vakgebied verbeelden: schilderijen en tekeningen over voedsel of winkels bijvoorbeeld. Het museum wil ook een podium bieden aan jonge kunstenaars en muzikanten. De toegang voor het museum zal gratis zijn. „Ik wil iets moois achterlaten voor de regio”, zei Van den Broek gisteren in het Leidsch Dagblad. Zelf woont de multimiljonair al ruim 35 jaar in Noordwijk. Met zijn museum hoopt hij te profiteren van de 800.000 mensen die ieder voorjaar de Keukenhof bezoeken.