Jammer van dat moralistische einde

Magic Mike

Regie: Steven Soderbergh. Met: Channing Tatum, Alex Pettyfer, Matthew McConaughey, Cody Horn.

Voordat Channing Tatum model en acteur werd, was hij een jaar lang stripper. Dit biografische gegeven vormt de basis van Steven Soderberghs Magic Mike. Tatum is die Mike, een handige jongen die overdag werkt als dakdekker en ’s avonds stript in een club vol joelende vrouwen die bankbiljetten in zijn minuscule slip stoppen. Eigenlijk wil hij zelf ontworpen meubelen maken, maar de bank geeft geen krediet.

Mike neemt de negentienjarige, werkloze Adam (Alex Pettyfer) op sleeptouw en bezorgt hem een baantje in de door Dallas (Matthew McConaughey) gerunde stripclub Xquisite. Hij belooft Adams bezorgde zus Brooke (Cody Horn), die strippen maar niks vindt, om een oogje in het zeil te houden, maar is te hedonistisch om die belofte gestand te doen. Adam wordt totaal ingepakt door seks, drugs en rock-’n-roll.

De stripteasescènes worden door Soderbergh opwindend in beeld gebracht. Ook het ontnuchterende kijkje achter de schermen (let op de penispomp!) is sterk. Deze beelden wijzen vooruit naar Mikes langzaam afbrokkelende façade. Soderbergh smokkelt zo kritiek op het kapitalisme zijn film in, maar het scenario kent verder weinig verrassingen en het moralistische slot doet Magic Mike een beetje de das om.

    • André Waardenburg