Israël plaatst afweersysteem bij grens Egypte

An Iron Dome defense missile system is pictured near the southern city of Netivot on June 20, 2012. As the violence in and around Gaza entered its third day, Israeli police raised their level of alert in the towns and villages within rocket range, although there were no casualties in the latest strike. AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH Iron Dome-afweersysteem in de zuidelijke stad van Netivot, juni 20 2012. Foto AFP / David Buimovitch

Het Israëlische leger heeft een anti-raketafweersysteem geplaatst bij de zuidelijke toeristenpleister Eilat aan de Egyptische grens.

Dat liet een woordvoerder van het Israëlische leger vandaag weten aan persbureau AFP. De zogeheten ‘Iron Dome’-afweer wordt geplaatst op een tijd dat er spanningen tussen Jeruzalem en Kairo bestaan. In juni drong een groep militanten die mogelijk uit Gaza kwam vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn het zuiden van Israël binnen en werd een Israëlische arbeider doodgeschoten. De situatie escaleerde waarna raketbeschietingen vanuit Gaza en vergeldingsacties van Israël tijdelijk werden hervat.

Israël heeft sinds de val van president Mubarak, die hard optrad tegen moslimextremisten in de Sinaï, begin vorig jaar te maken met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie daar. In april werd er ook al een raket afgevuurd vanuit de aanliggende Sinaï-woestijn.

De toeristenplaats Eilat aan de Egyptische grens:


Grotere kaart weergeven

‘Van bedoeïenen heeft Israël niks te vrezen’

Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger betreft de plaatsing van de ‘Iron Dome’ een routineuze verhuizing van het afweersysteem, iets wat met enige regelmaat gebeurt. NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants ziet de plaatsing niet als een “teken van groot vertrouwen” richting Egypte. Roelants:

“Israël heeft nog altijd goede banden met de Egyptische militaire leiders, maar het vreest de Moslimbroederschap en de anti-Israëlische sentimenten in Egypte. Voor de gemarginaliseerde bedoeïenen in de Sinaï die regelmatig toeristen ontvoeren, hoeft Israël geen raketafweersystemen neer te zetten. De plaatsing bij Eilat is geen groot teken van vertrouwen richting Egypte.”

Het ‘Iron Dome’-systeem is een anti-raket afweersysteem dat afgevuurde raketten opspoort, volgt en met behulp van raketten onderschept. Ook kan het vliegtuigen op een afstand tussen de vier en zeventig kilometer raken. Israel heeft op dit moment drie van dit soort systemen en Defensieminister Ehud Barak kondigde onlangs aan dat hij nog eens tien meer ‘Iron Domes’ wil aanschaffen. Volgens Israëlische media hebben de afweersystemen al meer dan honderd raketten onderschept sinds de ingebruikname in maart 2011.

Euronews berichtte vorig jaar over de inzet van Iron Dome-systemen bij Gaza:

    • Hans Klis