Internationaal

Gentse feesten

De Gentse Feesten kun je niet een eenduidig profiel aanmeten. Dit festival kan als een stadsfestival, een cultureel evenement en als een groot volksfeest beschouwd worden.

De Feesten zijn na meer dan 160 jaar uitgegroeid tot een van de grootste festivals in Europa. Tien dagen lang vinden er vier internationale evenementen plaats, is er gratis muziek op tien pleinen. Wandel van het ene plein naar het andere en ontdek een mix van pop, rock, folk, soul, funk, reggae, disco, klassiek, jazz. Wereldmuziek, kleinkunst, de Vlaamse showbizz en coverbands, internationale straattheateracts, vuurwerk, de Gentse Feestenparade en markten.

14 t/m 23 juli, Gent, België. www.gentsefeesten.be

Yayoi Kusama

Bekend om haar gebruik van stippen, waarmee zij muren, vloeren, objecten, zichzelf en naakte assistenten beschilderde, werkt Yayoi Kusama met verschillende media zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, film, en installaties. Op 12 juli opent het Whitney Museum in New York de overzichtstentoonstelling van Kusama, een van de prominentste hedendaagse kunstenaars in Japan.

12 juli t/m 30 sept, Whitney, New York. whitney.org

Joy in People

‘Mislukkingen’, zo heet het laatste onderdeel van de tentoonstelling Joy in People van Jeremy Deller in Brussel. Daarin zijn kunstwerken van deze Britse kunstenaar bijeengebracht die nooit zijn uitgevoerd. Het gaat om voorstellen voor kunst in de openbare ruimte die zijn afgewezen. Een opgeblazen auto uit Bagdad voor Trafalgar Square in Londen uit 2008, een ingang met Stonehenge-achtige menhirs voor het Olympisch Park, ook in Londen, uit 2010. Ze werden afgewezen door commissies, maar helemaal verloren gegaan zijn ze niet. De overzichtstentoonstelling Joy in People, die eerst in de Hayward Gallery in Londen was te zien en nu in het nieuwe Brusselse kunstcentrum Wiels, laat Deller zien als een soort antropoloog, die geen boeken maar kunstwerken maakt over zijn bevindingen.

T/m 19 aug, Wiels, Brussel. www.wiels.org

James Bond

Het vijftigjarig bestaan van de James Bond-films wordt in Londen gevierd met een tentoonstelling in het Barbican Centre. Het centrum figureerde in de laatst uitgekomen Bondfilm, Quantum of Solace, als hoofdkantoor van de Britse buitenlandse inlichtingendienst. Op de tentoonstelling Designing 007 – Fifty Years of Bond Style zijn de bikini’s van Bondgirls Ursula Andress en Halle Berry te bewonderen, maar ook de blauwe zwembroek waarin Daniel Graig uit de branding kwam. Ook kunnen bezoekers kostuums bekijken die werden ontworpen door Versace, Roberto Cavalli, Giorgio Armani en Tom Ford. Tevens zijn er auto’s, decors, wapens en storyboards tentoongesteld. De tentoonstelling geeft een overzicht van de invloed die ontwerpers hebben gehad op vijftig jaar James Bond.

T/m 5 sept, Barbican Centre, Londen. www.barbican.org.uk