Hoezo vrijdag de dertiende?

Morgen wordt weer peentjes zweten voor voormalig geletruidrager Fabian Cancellara, die zijn nummer 13 altijd omdraait, om zo ongeluk af te wenden. Het is, al voor de derde keer dit jaar, vrijdag de dertiende.

Het is morgen ook precies 45 jaar geleden dat Tom Simpson overleed op de Mont Ventoux. De Angelsaksen drukken momenteel hun stempel op het Tourpeloton, Simpson ging ze als eerste Britse wereldkampioen allemaal voor.

De verhalen over zijn dood gaan weer over de fatale combinatie van alcohol en amfetamine. Niets mooiers dan een mythisch verhaal aandikken, dachten de BBC en Daily Peloton. Citaat van Simpson: „Mijn geluksgetal is 13. Mijn dochter is geboren op vrijdag de 13de, mijn vrouw ook. Misschien wordt vrijdag, etappe 13, mijn winnende dag.”

Simpson won niet. Hij viel dood van zijn fiets.

En de kalender van 1967 leert ons dat er helemaal geen vrijdag de dertiende was. Maakt niet uit. Sterven in het harnas doe je vol overgave. Best cru, om op zo’n lelijke dag als donderdag de dertiende te sterven.

    • Jens Pauw